Nieuws Actueel

Kweker uit Boskoop: 'Brexit gaat me tonnen kosten'

Brexit is niet alleen een Europees onderwerp, het speelt landelijk en zelfs in één gezin. Peter Bontekoe, kweker in Boskoop, heeft er direct mee te maken, zegt hij in het AD.

Rik Sneijder | Foto: Peter Franken 27 juni 2016

Peter bontekoe brexit boskoop kweker salix

"Als de Brexit begin van het jaar was geweest, had ik helemaal een probleem gehad", zegt de Boskoper Peter Bontekoe. "In het voorjaar hebben wij de meeste handel, nu is het rustiger." Bontekoes bedrijf aan de Oude Wijk in Boskoop is gespecialiseerd in de teelt van Salix. Op diverse locaties in Boskoop en Hazerswoude-Dorp kweekt de familie Bontekoe diverse variëteiten.

ChauvinistischTussen de 60 en 70 procent van zijn producten verscheept hij naar de Britse eilanden. "Ik vermoed dat de Engelsen veel meer dan nu al het geval is eigen producten gaan kopen. Ze willen de eigen economie natuurlijk in stand houden. Nu al zie je dat onze producten daar een Brits vlaggetje moeten krijgen, anders wordt het niet gekocht door de consumenten. Ze zijn erg chauvinistisch. Zo'n vlaggetje zal me eerlijk gezegd een zorg zijn, als de export naar Engeland maar doorgaat.''

De Boskoper levert onder meer aan Britse groothandels voor tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. "Voor mijn bedrijf ga ik uit van een strop van enkele tonnen", zegt hij. Bovendien verwacht hij veel meer papierwerk als de Britten daadwerkelijk de Europese Unie hebben verlaten. Hij vergelijkt het met Noorwegen. Dit Scandinavische land heeft een handelsverdrag met de EU.

Naleven"Ik heb klanten in Noorwegen en toevallig onlangs een partij geleverd. Het betekent gewoon dat je voor één order zeker tien manuren werk hebt om de papieren in orde te brengen die voor je voor EU-landen niet nodig hebt. Je maakt bovendien meer kosten. De Noren willen registraties hebben, keuringspapieren zien en je moet douaneregels naleven. Ik verwacht dat het Verenigd Koninkrijk op termijn ook eigen regels gaat maken. Je moet dan toch je contracten gaan aanpassen", vermoedt de Boskoopse kweker.

Hij zegt het vertrek van de Britten al te hebben zien aankomen. "Ik heb goede contacten met mijn afnemers in Engeland. Zij hebben mij al eerder op de gevaren gewezen en mij duidelijk gemaakt wat een Brexit zou kunnen betekenen." Ondertussen gaat de familie Bontekoe verder hoopt zij op de goede handelsrelaties die het bedrijf nog hebben met de Britten: "Ik hoop natuurlijk dat het allemaal meevalt, maar ik vrees toch het ergste."