Nieuws Actueel

OCI flink omhoog op Damrak na cijfers, DSM in het rood

De AEX-index op de beurs in Amsterdam is dinsdag in het rood geopend. Speciaalchemieconcern DSM stond bij de verliezers in de hoofdindex na bekendmaking van kwartaalcijfers. In de MidKap was kunstmestproducent OCI juist wel een stijger na het openen van de boeken.

ANP 2 augustus 2022

ANP020822071 1

De AEX noteerde in de vroege handel een min van 0,8 procent op 722,32 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 945,00 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,8 procent.

DSM leverde 4,3 procent in en was daarmee de grootste daler in de AEX. Het bedrijf dat zich richt op supplementen en ingrediënten voor voeding heeft in de eerste jaarhelft de omzet verhoogd, vooral geholpen door hogere verkoopprijzen. De prognose voor heel het jaar liet DSM onveranderd. De afgelopen maanden maakte DSM een fusie met de Zwitserse branchegenoot Firmenich bekend en verkocht het zijn materialentak.

OCI

OCI was koploper in de MidKap met een plus van 5,6 procent. Het bedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen, dankzij een sterke vraag naar kunstmest en de hogere prijzen voor stikstof vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de winst nam flink toe.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak kwam automatiseerder Ordina met cijfers, waarop het aandeel 5,8 procent daalde. De in Amsterdam genoteerde IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel leverde 2,3 procent in na een adviesverlaging door ING.

BP

In Londen was er belangstelling voor de resultaten van olie- en gasconcern BP. De nettowinst van het Britse bedrijf is in het tweede kwartaal verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar dankzij de hoge prijzen voor energie. BP kondigde aan het dividend te verhogen en meer eigen aandelen in te kopen. Het aandeel werd desondanks 1,1 procent lager gezet.

Op de beurs in Kopenhagen ging de Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk 1,6 procent vooruit. De financiële prestaties in het tweede kwartaal lagen boven de eigen verwachtingen. Maersk profiteert van de grote vraag naar containervervoer op zee en de hoge tarieven. De winstverwachting voor het hele jaar werd opnieuw verhoogd.

De euro was 1,0235 dollar waard, tegen 1,0273 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,52 dollar en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 99,43 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws