Wakuli maakt een drukke periode door. Deze maand heeft de op ‘specialty’ koffie gerichte onderneming twee nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment, blikjes met vooral bij jongeren geliefde cold brew ijskoffie. Tegelijkertijd openden in twee weken tijd de zesde en zevende vestiging, in Amsterdam en Utrecht.
„Een spannende en stressvolle operatie”, noemt mede-eigenaar Yorick Bruins het. „Ik ben vooral heel trots op ons kleine team. De afgelopen tijd hebben ze puur eigenaarschap getoond. Mooi te zien dat we het met elkaar hebben gefikst en dat ze zoveel verantwoordelijkheid voor Wakuli voelen. Echt te gek.”
Tijdens de opening hebben we acht uur lang een enorme rij van geïnteresseerden gehad. Op de eerste warme lentedag ook nog
Levensvatbaar buiten Amsterdam
De bar annex winkel in Utrecht is de eerste buiten Amsterdam, waar de formule in anderhalf jaar tijd zes filialen opende. Een bewuste keuze, uit data van de onderneming blijkt dat de meeste onlineklanten in Utrecht wonen. Niet verwonderlijk dat deze nieuwe aanwinst een van de meest succesvolle winkelopeningen tot nu toe is, waarbij Yorick zelf ook als barista urenlang de handen uit de mouwen stak. „Tijdens de opening hebben we acht uur lang een enorme rij van geïnteresseerden gehad. Op de eerste warme lentedag ook nog.”
Hoewel nog pril, bevestigen de eerste verkoopresultaten de voorgevoelens. De cijfers tonen dat de formule in Utrecht op z’n plek is en dat Wakuli bestaansrecht heeft buiten Amsterdam. „Eerlijk gezegd vond ik het best een spannende stap, zo buiten het inmiddels vertrouwde gebied, maar dit schept vertrouwen voor de toekomst. Vijftig procent van de online verkoop gaat naar buiten de randstad. Dus we kunnen zeker aan de slag op veel meer plekken buiten Amsterdam.”
Trouwe klantenclub
De uitrol laat niet lang op zich wachten. De onderneming wil dit jaar verdubbelen naar veertien tot vijftien filialen. In juli staat Nijmegen op de planning en er wordt gezocht naar locaties in onder meer Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Volgend jaar ambieert Wakuli eventuele verdere expansie buiten de landsgrenzen, België en Duitsland, waar eveneens een deel van de online klantenkring woont.
De nog steeds groeiende online tak creëert een solide uitgangspositie om gas te kunnen geven met de fysieke retail. Maandelijks worden zo’n 35.000 koffiepakketten verstuurd naar abonnees en eenmalige kopers. „We hebben een behoorlijk trouwe klantenclub aan ons weten te binden. We zien mega stickyness online, mensen blijven terugkeren. Datzelfde zien we gebeuren in onze koffiebarren. We zijn nu dicht bij winstgevendheid en we bewegen naar een fifty-fifty omzet.”
Reason to stay
Wat maakt dat mensen blijven terugkomen? De kwaliteit is leidend, gevolgd door prijs-kwaliteit. „Prijs is superbelangrijk als aanjager en vanuit concurrentie-oogpunt. We kunnen toegankelijke prijzen – vanaf 6,90 euro voor 225 gram of drie euro voor een cappuccino – bieden doordat we rechtstreeks met de boeren in contact staan, zonder onnodige tussenpersonen.” De positieve impact voor boeren en milieu vormt volgens de ondernemer geen directe aanleiding. „Het is wel de derde meest genoemde reden voor aankopen en een reason to stay, weten we inmiddels.”
95 procent van de consumenten drinkt thuis nog steeds de traditionele supermarktmerken
Het succes van de recente openingen roept de vraag op hoeveel ruimte er eigenlijk in deze verdringingsmarkt is. Er zijn ontelbaar veel koffiemerken en op iedere hoek van de straat vind je tegenwoordig een goede koffiebar. „Daar heb je gelijk in”, erkent Yorick. „Er komen steeds meer koffiespecialisten bij en daardoor zijn we buiten de deur hoge kwaliteitskoffie gaan drinken. Uit data blijkt ook dat 95 procent van de consumenten thuis nog steeds de traditionele supermarktmerken drinkt. Daar heeft weinig revolutie plaatsgevonden.”
Lees ook: Koffiebedrijf Wakuli haalt 1,8 miljoen euro extra op voor expansie
Ruimte in de markt
Juist daar ziet Wakuli genoeg ruimte in de markt. Het bedrijf streeft naar positionering tussen de gespecialiseerde koffiebranderijen in de winkelstraten en de bekende koffiemerken uit de supermarkt. „De producten uit het middensegment van de supermarkt hebben dezelfde prijsrange als die van Wakuli. Daarmee maken wij kwaliteitskoffie mogelijk voor thuisgebruik, in capsules, bonen of filtermaling.” Kwalitatieve koffie uit de nichehoek halen en zo breed mogelijk inzetten op een ruim publiek, is de strategie. „En ook de bestaande koffiezaken helpen hierbij. We versterken elkaar.”
Die kruisbestuiving tussen binnen- en buitenshuis is de belangrijkste drijfveer achter de retailambities. „Mensen zijn klaar voor onze producten en aanpak. Nu kunnen ze die goede koffie to go-ervaring ook thuis voortzetten. Ik maak nog weleens de vergelijking: stel dat Starbucks en Simon Lévelt een kind zouden krijgen: dat zou Wakuli zijn. Perfect voor de nieuwe generatie koffiedrinkers, die hun ‘koffiegame’ willen upgraden.”
De stap naar fysiek kost veel kapitaal, mindspace en headspace, oftewel hoofdbrekens
Twijfels
De wisselwerking tussen online en fysiek wordt duidelijk versterkt, is na anderhalf jaar de conclusie. „Mensen proeven in de bar onze smaken en nemen direct koffie mee of bestellen online. Of ze zijn benieuwd naar de smaak en komen naar de winkel om te proeven en voor advies.”
Yorick vertelt over de twijfels en vragen die compagnon Lukas Grosfeld en hij hadden bij het uitbouwen van hun online business. „De stap naar fysiek kost veel kapitaal, mindspace en headspace, oftewel hoofdbrekens. Hoe profileer je je merk in de winkelstraat? Of kiezen we voor supermarkten. Voor het laatste hebben we bewust niet gekozen, omdat binnen bestaande retail je innovatiekracht miniem is.”
Externe ervaren kracht
Van enige schroom is geen sprake meer. De verfrissend kleurrijke uitstraling valt op in het voornamelijk Scandinavisch cleane straatbeeld. Ook slim: voor de transitie naar een omnichannel organisatie is een externe ervaren kracht aangetrokken in de persoon van Nick van Aalst, mede-oprichter van voormalig retailconcept Hutspot.
„Het was ontzettend waardevol en leerzaam. Nick leerde ons over wat klanten verwachten, wat de ideale routing en flow in een winkel is. Maar ook hoe je een retailmodel eigen identiteit geeft en tegelijkertijd modulair en schaalbaar. Hierdoor kan je consistent en in een korte tijd winkels met hetzelfde gevoel openen.”
Lees ook: Hoe Hans Geels van Dille & Kamille gas geeft én af en toe remt in roerige retailtijden