Nieuws Visserij

Wat nou strijd? Amsterdamse Micha verkoopt met liefde haring in Rotterdam

Koelen met ijs, snijden op de ‘nieuwe manier’ en masseren met liefde. Dat is het prijzenpakkende recept van de Haringsalon van de 43-jarige Micha Kouwenberg-van Staveren. Drie jaar geleden nam de geboren Amsterdamse de salon over van een echtpaar dat al ruim dertig jaar haring verkocht in Rotterdam-Noord, pal naast het treinstation.

Lukas Bos (AD) 23 juni 2023

Micha margo haringkar

Micha (rechts) nam de Haringsalon over van Margo (links). Privéfoto

,,Effe een praatje maken en een harinkje eten, gewoon gezellig.’’ Zodra Micha over haar grote passie begint, is ze niet te remmen. In het normale leven werkt ze in de kinderopvang, maar het haringseizoen is voor Micha de leukste anderhalve maand van het jaar.

In 2020 nam ze de Haringsalon over van het Rotterdamse stel Margo en Ruud. Dat Micha in Rotterdam terechtkwam, heeft alles te maken met haar Rotterdamse vrouw Dyan, die haar naar de havenstad verhuisde. ,,De eerste paar jaar was het hakkelen, maar het gaat steeds soepeler’’, vertelt Micha in het AD.

''Maar wat is nu het grote geheim van de Haringsalon? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen. We stoppen er vooral heel veel liefde in''

Micha Kouwenberg-van Staveren

Rammen, rammen en nog eens rammen

Micha won dit jaar de eerste prijs op de Nationale Haringpartij, het ‘oudste en mooiste haringfeest’ van Nederland. De winnares vertelt vol energie over Haringsalon en het nieuwe haringseizoen, dat vrijdag van start gaat. Tien dagen later dan de geplande aanvangsdatum. ,,Dat is wel heel jammer’’, zegt Micha.

Door de vertraagde start loopt de Haringsalon een derde van de omzet mis. ,,De grote drukte vindt in de eerste twee weken plaats, want iedereen wil de allereerste proeven.’’ Omdat Rotterdam in het midden van Nederland ligt, zijn er nu al een hoop mensen op vakantie. Voor Micha is dat balen, al heeft ze maar wat zin in de aftrap van het haringseizoen. ,,We gaan rammen, rammen en nog eens rammen.’’

Lees ook: Zeven hernia’s dwingen visboer Tonny na 43 jaar te stoppen met zijn zaak

Twee snijden de haring en één verkoopt de vis aan de klanten

Vrijdag is namelijk de grote dag voor alle haringverkopers en -liefhebbers. Micha staat om 05.00 uur op om haar kar klaar te zetten. Elke ochtend moet ze deze opnieuw neerzetten en in de avond weer weghalen, anderhalve maand lang. ,,De eerste weken is het altijd gekkenhuis. We blijven open zolang er klanten zijn en er nog haring is.’’

Micha runt de Haringsalon, haar vrouw Dyan en hun gemeenschappelijke vriendin Daniëlle helpen haar vaak. Twee snijden de haring en één verkoopt de vis aan de klanten. ,,Het is zo leuk om dit met z’n drieën te doen.’’

Toch eet ze haar haring stiekem nog op de Amsterdamse manier: met wat uitjes en in stukjes. ,,Dat kan eigenlijk niet in Rotterdam’’, geeft ze toe. Een Rotterdamse haring eet je aan z’n staart, zonder uitjes. ,,Maar toch vind ik hem zo het allerlekkerst, het is de gouden combinatie van vis en ui.’’ Elke dag eet ze nog haar eigen haring, soms wel drie. ,,Het houdt me op de been’’, zegt ze.

De Haringsalon van Micha. Privéfoto

Haringkoningin

Elke ochtend krijgt de salon een nieuwe lading haring, uitjes en ijs van leverancier Atlantic. ,,Daarna is het heel veel snijden en de haring op temperatuur houden’’, zegt Micha. De haring mag niet boven de 7 graden komen. Maar dat is voor de Haringsalon geen probleem. ,,We zorgen altijd dat we genoeg ijs hebben.’’

Iedere ochtend snijd ze de haring, op een nieuwe manier. Met een ander soort mesje, dat bot is aan de bovenkant. Met dit mes snij je de graatjes er niet uit, maar druk je ze er uit. Zo weet Micha zeker dat ze alle graatjes uit de haring haalt. Dat heeft ze van haringkoningin Anneke geleerd.

Maar wat is nu het grote geheim van de Haringsalon? ,,Dat ga ik natuurlijk niet verklappen’’, zegt de verkoopster. ,,We stoppen er vooral heel veel liefde in.’’

Lees ook: Hoe Hans Schmidt van een viswinkeltje in Rotterdam een wereldbedrijf maakte

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws