Nieuws Wet- en regelgeving

Gematigd enthousiasme voor zzp'ers over nieuwe pensioenwet

Van ‘de vlag kan uit’ tot ‘wij hebben nog wel extra wensen’. De reacties op de nieuwe pensioenwet zijn aan de positieve kant, met een kritische noot.

Van onze redactie 27 december 2022

Carola schouten pensioen wet tweede kamer zzp cristel van de ven

Minister Carola Schouten na de stemmingen over de pensioenwet in de Tweede Kamer. De Wet Toekomst Pensioenen is in Den Haag al jaren onderwerp van debat. Foto: ANP.

In een grote grote meerderheid (93 ja-stemmen) stemde de Tweede Kamer eind vorige week in met de nieuwe pensioenwet. Met name jongeren zouden moeten profiteren van een systeem waarbij zij niet meer mee hoeven te betalen aan de vaste pensioenregelingen van de generaties voor hen.

Pensioenwet: regels indexaties versoepeld

Daarnaast worden de regels voor indexaties versoepeld. Dat betekent dat het makkelijker wordt dan nu om de pensioenen mee te laten stijgen door de jaren heen. Een heikel punt, omdat het de afgelopen jaren meerdere keren is voorgekomen dat deze indexatie niet plaats kon vinden. Onderaan de streep betekent dat, dat de producten in de schappen (door inflatie) duurder worden, maar het bedrag dat pensioengerechtigden krijgen niet stijgt. Waardoor zij dus minder kunnen consumeren.

Lees ook: Prominenten willen pensioenwet van tafel

Voor zzp’ers verandert er veel meer: in plaats van het huidige diffuse systeem wordt het toegestaam om maximaal 30 procent van je inkomsten te stoppen in een potje voor je pensioen. Die inleg mag je aftrekken van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

KNAB: 60 procent zzp'ers niet bezig met pensioen

Hoeveel zzp’ers nu daadwerkelijk staan te juichen, is niet zeker zegt Oskar Barendse, financieel expert van Knab. ,,Uit recent klantonderzoek van Knab blijkt dat 60 procent niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Eén van de oorzaken is dat ze de fiscale regelingen niet goed kennen. Met deze nieuwe pensioenwet hebben zzp’ers eigenlijk geen excuses meer om het regelen van hun pensioen voor zich te schuiven.”

Lees hier de eerdere expertblog van Cristel van de Ven (VZN): Zzp en pensioen: 'Neem en houd het heft in eigen hand, regel het'

Dat direct regelen van het eigen pensioen zijn ook de woorden die Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), recent schreef in haar expertblog.

Cristel van de Ven (VZN): 'Wij hebben nog wel wat extra wensen'

In een reactie op de nieuwe pensioenwet is zij gematigd positief. ,,De verruiming van de jaarruimte voor pensioensparen in de derde pijler is inderdaad een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Maar, wij hebben nog wel wat extra wensen, bijvoorbeeld dat de berekening van de jaarruimte minder ingewikkeld wordt, en dat je jouw jaarruimte kunt bepalen over het lopende ondernemingsjaar in plaats van het voorgaande jaar (zoals nu het geval is). En het ultieme zou zijn als je die 30 procent jaarruimte niet alleen zou mogen gebruiken voor het vullen van jouw potje voor de oudedag, maar dat je daarmee (fiscaal gefaciliteerd dus) een brede bedrijfsbuffer kunt aanleggen. Dan kom je in één klap heel dicht bij ons idee van de trampolinerekening."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws