Blog Dirk Beljaarts

Dirk Beljaarts (KHN): ‘Na corona en personeelstekort is dit voor horeca crisis nummer 3’

De horecabranche moet de komende tijd opnieuw zware klappen incasseren. Na de coronapandemie kampen ondernemers met een personeelstekort en een torenhoge inflatie. De hoogste tijd voor het kabinet om de helpende hand uit te steken, meent Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in zijn blog.

Dirk Beljaarts (Koninklijke Horeca Nederland) 6 mei 2022

Dirk Beljaarts KHN

Dirk Beljaarts. Foto: ANP

Ondernemers die de coronaperiode hebben overleefd, liepen na de heropening tegen een volgende crisis aan. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat ondernemers openingstijden moeten aanpassen en minder gasten kunnen ontvangen. En door de oorlog in Oekraïne zijn de inkoop- en energieprijzen enorm gestegen, met alle gevolgen van dien. Een derde crisis in nog geen twee jaar tijd en dat terwijl de coronacrisis bij veel horecaondernemers nog vers in het geheugen ligt.

Ondernemers worden elke dag geconfronteerd met hun financiële positie en met de vraag hoe zij de opgebouwde schulden af kunnen lossen. De druk vanuit de overheid is namelijk goed opgevoerd omdat er weer belasting moet worden betaald en de terugbetalingstermijn slechts vijf jaar is. Maar hoe zit dit nou precies?

Lees ook: Dirk Beljaarts: 'Besteed EU-coronageld aan herstel horeca'

Geen volledige compensatie

Horecaondernemers hebben tijdens de coronapandemie veel moeten slikken. Ze kregen slechts 65 procent van hun personeelslasten gecompenseerd. Ook voor de vaste lasten werden ondernemers niet 100 procent gecompenseerd, waardoor ze veel uit hun eigen spaarpot bij hebben moeten leggen. Ondernemers hebben enorme schulden opgebouwd; er is te weinig geld om te investeren en om betalingsachterstanden in te lopen.

Krappe arbeidsmarkt

Als ondernemer wil je natuurlijk na een crisis niets liever dan weer voluit ondernemen en een gezonde financiële positie opbouwen. Alleen werd de sector geconfronteerd met een grote krapte op de arbeidsmarkt. Crisis twee diende zich aan. Veel ondernemers worden in hun verdiencapaciteit beperkt omdat de vraag van gasten er weliswaar is, maar er tegelijkertijd te weinig medewerkers zijn om daarin te voorzien. Een probleem dat overigens niet alleen de horeca raakt; het personeelstekort is groot over de gehele breedte van de arbeidsmarkt. De recente taferelen op Schiphol zijn daar een goed voorbeeld van.

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): Zo focussen wij op herstel voor horeca

Crisis nummer drie

Door de hoge inflatie kunnen we inmiddels spreken van crisis nummer drie. Je zag dat de grondstofprijzen in 2021 en begin 2022 al flink omhoogschoten. En toen startten de ongelofelijke gebeurtenissen in Oekraïne, wat bovenal een drama is voor de inwoners van Oekraïne, maar tegelijkertijd de hele wereld treft als het gaat om de verder stijgende inkoopprijzen en energiekosten. Hierdoor worden ondernemers opnieuw geconfronteerd met stijgende kosten, die niet altijd één-op-n kééunnen worden doorberekend aan de gast.

Valse start

Nu zijn de personeelskrapte en de situatie van stijgende prijzen het kabinet niet direct aan te rekenen. Echter is het startpunt van waaruit de horecaondernemers ná de laatste corona lockdown startten niet goed. Doordat horecaondernemers niet 100 procent financieel zijn gecompenseerd, zijn ze de tweede en derde crisis in gegaan met enorme schulden.

Lees ook: KHN roept in tijden van inflatie op: 'Verhoog de lasten voor ondernemers niet'

Is er een oplossing?

Voor duurzaam herstel is het belangrijk om samen met het kabinet te kijken naar concrete oplossingen om ondernemers weerbaar te maken. Koninklijke Horeca Nederland verlangt daarom van zowel het kabinet als de Tweede Kamer dat zij maatregelen nemen om te zorgen dat de sector ook deze derde crisis kan doorkomen en kan toewerken naar duurzaam herstel. Zo roepen we op tot het deels kwijtschelden van de belastingschuld. Dat geeft lucht en schept vertrouwen. Als dat om een reden écht niet kan, kijk dan naar maatwerkafspraken met ondernemers.

Daarnaast pleiten we voor het verlengen van de terugbetalingstermijn van de belastingschuld van vijf naar tien jaar. En tot slot maken we ons hard om de belastingschuld voor 5 jaar achtergesteld te maken, zodat ondernemers voor krediet kunnen aankloppen bij hun bank. De belastingschuld is namelijk een reden voor ondernemers om geen krediet te ontvangen.

De aandacht voor corona en post-corona lijkt volledig weg bij het kabinet, maar dat is onterecht. De politiek heeft de mogelijkheid en de middelen in handen om ondernemers te helpen. Het MKB is de motor van de bv Nederland, wij moeten het tekort van het kabinet uiteindelijk weer terugverdienen. Stel het MKB dan ook in staat om dat te doen!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws