BlogDirk Beljaarts

Dirk Beljaarts: 'Besteed EU-coronageld aan herstel horeca'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Het is prachtig dat de horeca na twee jaar coronarestricties weer de huiskamer van de samenleving kan en mag zijn. Maar dat het kabinet van plan is om het geld uit het coronaherstelfonds te gebruiken om andere agenda's uit te voeren, daarvan schrok Dirk Beljaarts zich een hoedje. De directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) legt in zijn blog duidelijk uit waar dat geld heen moet: naar de bedrijven die schade hebben geleden door het gevoerde coronabeleid.

Lees verder onder de advertentie

Dezeweek las ik in het AD de kop: ‘Kabinet steekt EU-miljarden uitcoronafonds vooral in klimaatbeleid’ en toen moest ik even slikken.Want waarom zou je als kabinet geld dat bestemd is voor coronakostenniet daar inzetten waarvoor het bedoeld is én waar het nodig is?

DeEuropese Unie (EU) heeft het fonds van 750 miljard euro aan nationaleoverheden ter beschikking gesteld om een bijdrage te leveren aan dekosten die zij maken vanwege corona. Een voorwaarde is dat 37 procentvan het geld gebruikt moet worden voor klimaatgerelateerdeinvesteringen en minimaal 20 procent voor de digitale transitie. Hetkabinet heeft op 28 maart een eerste concept van het NederlandsHerstel- en Veerkrachtplan gestuurd naar de Tweede Kamer. Een kloekstuk van 130 pagina’s met 39 maatregelen.

Geen link met coronaherstel

Maar bij een naderebeschouwing blijkt dat het kabinet het geld wil aanwenden voor definanciering van de wensenlijstjes uit het regeerakkoord. En ondanksdat verduurzaming en het klimaatbeleid hele belangrijke onderwerpenzijn, waar terecht aandacht en funding voor moet zijn, is het tocheen hard gelag voor ondernemers die hard zijn getroffen door decoronamaatregelen die door de overheid zijn opgelegd. Er ligt noggeen financieel coronaherstelplan vanuit het kabinet, maar het gelduit het EU-coronaherstelfonds (het woord zegt het al, bedoeld voorcoronaherstel) is in gedachten al uitgegeven aan andere thema’s. Opdie lijst van 39 maatregelen staan nu ook zaken als‘anti-witwasbeleid’ en ‘subsidieregeling saneringvarkenshouderijen’. De link met coronaherstel mis ik hier tochecht.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 'Megaprijsstijging' verwacht in horeca door hoge gasprijs en personeelstekort

Corona kan onmogelijk als een bedrijfsrisico worden beschouwd

Eventerug in de tijd. In de afgelopen twee coronajaren heeft het kabinetvoor de hele horecasector aan compensatie voor vaste lasten(Tegemoetkoming Vaste Lasten, de TVL) en compensatie loonkosten(Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, de NOW) ongeveer 6miljard euro uitgekeerd. Horecaondernemers hebben aan eigen vermogen –en deels door extra leningen aan te gaan - zélf zo’n 6 miljard euroin hun zaken ingebracht. Alles om te overleven en om medewerkers indienst te kunnen houden.

En dat terwijl corona toch onmogelijk alseen bedrijfsrisico kan worden beschouwd. Het was immers de overheiddie er bewust voor heeft gekozen om ten behoeve van devolksgezondheid zwaar in te grijpen door onder andere het overgrotedeel van de horeca in drie lockdowns 11 maanden volledig te sluiten.Bovendien golden tussen die lockdowns flinke beperkingen in devrijheid van ondernemen. Misschien kan en mag dat, maar dan moet eenoverheid ondernemers die schade lijden ook volledig compenseren. Endat is niet gebeurd.

Lees verder onder de advertentie

Het geld uit het EU-coronaherstelfonds is in gedachten al uitgegeven aan andere thema's, zoals het saneren van varkenshouderijen

Financiële coronacrisis nog lang niet voorbij

Inde berekeningen die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gemaakt,blijkt ook dat die 6 miljard euro het bedrag is dat horecaondernemersminimaal te kort komen om 100 procent gecompenseerd te worden. Demedische coronacrisis is wellicht grotendeels voorbij, maar definanciële crisis voor veel getroffen ondernemers zeker niet. Zijkampen met enorme schulden en hebben hun eigen vermogen (spaargeldvan de kinderen, pensioen, etc.) zien verdampen. Het is dan ookopmerkelijk dat de miljarden die nu vanuit de EU ter beschikkingworden gesteld in het coronafonds, daar niet voor worden gebruikt.

Decoronacompensatie voor de horeca en andere getroffen sectoren kanzeker gekoppeld worden aan een verduurzamingsopdracht. Veelhorecaondernemers zijn namelijk al langere tijd volop bezig met ditonderwerp en ook erg vooruitstrevend op dat vlak. Er zijnbijvoorbeeld veel ondernemers die volop stappen zetten als het gaatom energietransitie. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of deoverstap van koken op gas naar koken op inductie. En waarom niet eeninvesterings- of transitieregeling voor horecaondernemers die zichmoeten aanpassen aan een nieuwe realiteit maar daar domweg demiddelen niet voor hebben.

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN): Zo focussen wij op herstel voor horeca

Lees verder onder de advertentie

Kabinetsplan gelukkig nog eerste concept

Gelukkigis het kabinetsplan een eerste concept en kan de Tweede Kamer hierinnog corrigeren. Samen met onze achterban starten wij de lobby omervoor te zorgen dat het geld uit het EU-coronaherstelfonds bij de bedrijven terechtkomt voor wie het ook bedoeld is. Namelijk bij hen die degrootste klappen hebben opgevangen. KHN heeft eerder een HorecaHerstelplan gepresenteerd aan het kabinet, waarin we met concretesuggesties komen over hoe de sector het beste geholpen kan worden.

Immers, een gezonde horecasector zorgt voor werkgelegenheid(misschien wel voor uzelf, uw zoon of dochter), gezonde leveranciers,sociale veiligheid in de buurt en op straat, een levendigewinkelstraat en natuurlijk gezelligheid, ontspanning en beleving.Want wat waren we weer blij dat we na twee jaar corona weer volop metelkaar in en van de horeca konden genieten. Die huiskamer van desamenleving, dat zijn wij!