Horeca & De Ondernemer
Ook horeca is een belangrijke branche binnen ondernemend Nederland, en krijgt op onze website veelvuldig aandacht. Er is onder meer een verzamelpagina met alle artikelen en expertblogs die wij publiceren. Klik daarvoor op deze link.
Tijdens de hevige verkiezingsstrijd van de afgelopen tijd lijkt het bedrijfsleven te worden vergeten. Er is grotere electorale winst te behalen bij het grote publiek - met onderwerpen als bestaanszekerheid, wettelijk minimumloon, migratie en bestuurscultuur - dan bij de paar honderdduizend mkb-ondernemers in Nederland.
Gelukkig is er in onze sector veel positiefs te melden, dus ik heb getwijfeld om over dit onderwerp te schrijven. Maar het sentiment – zeker rondom de huidige verkiezingen - is nu eenmaal niet onverdeeld positief, zo blijkt ook uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (Kvk).
KvK-onderzoek Ondernemen in 2023
Recent kwamen de resultaten van Ondernemen in 2023, een groot en representatief onderzoek van de KvK, naar buiten. Daaruit blijkt dat één op de vijf horecaondernemers het eigen bedrijf een 5 of lager geeft. Van alle ondernemers ervaart de horecaondernemer het vaakst stress (15 procent), maakt zich zorgen over zijn bedrijf (11 procent) en geeft aan dat het privéleven te lijden heeft onder de huidige situatie van het bedrijf (13 procent). En hoop op een betere toekomst is er ook voor lang niet iedereen.
Op de vraag om het vertrouwen in de toekomst een cijfer te geven, geeft een kwart van de horecaondernemers een onvoldoende. En 72 procent geeft aan nog steeds hard geraakt te worden door de hogere prijzen voor gas, energie en brandstof.
De persoon achter de onderneming
Natuurlijk begrijp ik heel goed dat je niet bij elk beleidsbesluit rekening kunt houden met iedere individuele ondernemer. Wat me echter wel stoort, is dat nu het tegenovergestelde het geval is. Te vaak wordt er gesproken in macro-economische termen als het gaat over het mkb en de horeca. Er wordt gesproken over ondernemingen, niet over ondernemers. Dat hebben we tijdens de covidperiode ook ervaren. Maar ondernemingen gaan niet naar de stembus, ondernemers wel.
Lees ook: ‘Roepen om minimumloon van 16 euro echt te gemakkelijk’
Ik zou het zo waardevol vinden als er vaker naar de ondernemer, de persoon achter de onderneming, gekeken zou worden. En dan niet alleen tijdens werkbezoeken in verkiezingstijd, maar structureel. En gelukkig zijn er politici die dit al doen. Die de werkelijkheid van de dag in de Haagsche bubbel laten komen. Met oprechte aandacht voor de ondernemer, diens zorgen, uitdagingen én successen.
Als je daarin investeert en weet wat ondernemers nodig hebben om goed en duurzaam te kunnen ondernemen, dan betaalt die investering zich in de toekomst uit in werkgelegenheid, innovatie, verduurzaming én het vullen van de schatkist. Een klassieke win-win, die ik helaas bijna niet tegenkom in verkiezingstijd. Werk aan de winkel dus.