Aangeboden door Olympisch Stadion

Branded Content Evenementen

Olympisch Stadion blijft overeind in corona-marathon 2021

Het Olympisch Stadion schrijft ook dit jaar zwarte cijfers, ondanks de afgelasting van grote evenementen vanwege COVID-19. Directeur Carla de Groot: ,,Het vereist veel flexibiliteit om tijdens een wedstrijd met wisselende spelregels overeind te blijven.”

Wim Danhof 7 december 2021

Olympisch Stadion amsterdam directie

Carla de Groot (rechts) en mede-directeur Ellen van Haaren: ,,Ook deze pandemie hebben we overleefd.” Foto: Olympisch Stadion

De Groot is een van de twee vrouwelijke directeuren van het Olympisch Stadion in Amsterdam: een uniek rijksmonument uit 1928, waar het historische heldendom in elke hoek voelbaar is. Veel mensen denken dat het stadion door de overheid in leven wordt gehouden, maar niets is minder waar, zo benadrukt De Groot: ,,Wij zijn een zelfstandige, niet gesubsidieerde organisatie die geld moet verdienen om een 93 jaar oud rijksmonument in leven te houden. Wij moeten dus gewoon ondernemen. In deze coronatijd is dat ondernemen een wedstrijd geworden waarin de spelregels steeds veranderen: wel of geen anderhalve meter afstand, evenementen die wel en dan toch weer niet kunnen doorgaan. Wij begrijpen de complexiteit. Maar daarmee vereist deze crisis enorm veel flexibiliteit: van de ondernemer, om steeds weer te zoeken naar wat er nog wel kan. Maar ook van de overheid, als een partij die het ondernemen via onder meer de vergunningverlening mogelijk kan maken. Dat gevoel van saamhorigheid in deze crisis kan beter.”

Maar twee grote evenementen in 2021

In het Olympisch Stadion konden dit jaar maar twee grootschalige evenementen worden gehouden: het Amsterdams Verbond, uitgesteld van 5 mei naar september, en de start én finish van de TCS Amsterdam Marathon. De lijst van alles wat niet doorging is treurig lang: van twee grote zomerconcerten en de jaarlijkse internationale oefenwedstrijd van Ajax tot het Koningsdagconcert en de open dag van de Johan Cruijff Foundation. Ook atletiekclub Phanos moest als vaste gebruiker veel activiteiten schrappen. Verder konden de verschillende zalen in het stadiongebouw vaak niet met de normale bezetting worden verhuurd voor onder meer zakelijke bijeenkomsten.

“We zijn steeds blijven zoeken naar wat nog wél kan”

Carla de Groot, directeur Olympisch Stadion

Succesvolle kleinschalige initiatieven

De Groot legt uit hoe haar achtkoppige team een monsterklus klaarde en over 2021 een positief resultaat behaalt. ,,Natuurlijk hebben wij in de kosten gesneden, maar er is niemand ontslagen, terwijl wij al sinds april geen gebruik meer maken van coronasteunregelingen. Belangrijker is dat wij ons hebben toegelegd op het ontwikkelen van evenementen die nog wél mogelijk waren. Zo hebben wij buiten, in een deel van het stadion, drie maanden lang in het weekend De Amsterdamse Zomer georganiseerd. Daar vonden onder meer kleine concerten plaats voor maximaal 350 bezoekers, met inachtneming van het anderhalvemeterbeleid. Mensen zaten aan tafeltjes, dichtbij het podium, of onderaan de eretribune, terwijl artiesten als Willeke Alberti, André Hazes jr., Rolf Sanchez, Tino Martin en Davina Michelle optraden. Diezelfde setting werd overdag aangewend voor kleinere bedrijfsevenementen en voor maatschappelijke evenementen. Dat laatste vinden wij belangrijk voor de binding van het Olympisch Stadion met de buurt, de stad Amsterdam en de regio. Denk bijvoorbeeld aan een buurtlunch, driehonderd moslims bij het ochtendgebed vanwege de start van het Offerfeest, het Grachtenconcert in een kleinere setting en diploma-uitreikingen van scholen.”

‘We hebben alle uitersten gehad’

Voor 2022 rekent De Groot op de rentree van geplande grote evenementen, terwijl De Amsterdamse Zomer waarschijnlijk wegens succes wordt geprolongeerd gedurende enkele weken. Wendbaarheid blijft belangrijk, al was het maar omdat corona nog boven de markt hangt. De Groot blijft zelfverzekerd. ,,Ik zei wel eens gekscherend: ‘Als je in een stadion dat in 1928 is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen, in 2018 het WK Schaatsen Allround organiseert, dan heb je alle uitersten gehad en betekent het dat je alles kan.’ Toen kwam corona en zeiden wij tegen onszelf: ‘Wij hebben dit stadion ooit van de sloophamer gered. Ook deze pandemie gaan wij overleven.’ Nu kan ik zeggen dat ons dat is gelukt.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Olympisch Stadion.

Kijk voor meer informatie op olympischstadion.nl