Nieuws Horeca

Bierverkoop keldert, brouwers in problemen

In november is de bierverkoop met 25,8 procent fiks minder dan in november vorig jaar. Dit ondanks een lichte stijging in de thuisconsumptie van bier. Die nam met 7,5 procent toe. Door de coronamaatregelen viel de horeca-omzet nagenoeg helemaal weg.

Jeroen Mirck 16 december 2020

Bier Tap sfeer Pixabay

In november is de bierverkoop fiks minder dan vorig jaar. Foto: Pixabay

De Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen over de brouwerijen die op dit moment het hoofd maar met moeite boven water kunnen houden. VNB-directeur Lucie Wigboldus: ,,De klappen bij de brouwers zijn gigantisch. Alle brouwers moeten hun kosten drastisch reduceren om hun voortbestaan te garanderen. Veel brouwerijen zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van de horeca. Daar is de situatie helemaal uitzichtloos. Daar maak ik me grote zorgen over."

Lees ook: Bieromzet steeg dit jaar harder dan totale supermarktomzet

Nu de overheid ook de horecafaciliteiten in hotels heeft gesloten, is de situatie nog nijpender geworden. Steun vanuit de overheid is hard nodig, aldus VNB. ,,Het aanvullende pakket voor de vaste lasten is goed, maar helaas ontoereikend." De brouwers doen volgens Wigboldus wat ze kunnen voor hun horeca-relaties.

Per brouwer verschilt wat ze kunnen doen omdat bij veel brouwers ook het water aan de lippen staat, meldt VNB. ,,Ze schelden huren (deels) kwijt in het geval van verhuur door de brouwer, stellen afdrachten uit en halen bierfusten kosteloos retour. Ook zoeken brouwers, samen met banken, naar financiële oplossingen voor de lange termijn. We rekenen erop dat de overheid snel met duidelijke kaders komt voor een post-COVID-19 periode, waarin de horeca weer verantwoord open kan. Dat biedt ons allemaal wat meer perspectief."

"Het water staat veel bierbrouwers aan de lippen"

Lucie Wigboldus, directeur Vereniging Nederlandse Brouwers

De Vereniging Nederlandse Brouwers hoopt ook dat mensen tijdens de feestdagen de horeca blijven steunen door afhaalmaaltijden te bestellen ,,en hiervan te genieten met een mooi glas bier". Wigboldus: ,,Op deze manier genieten we weliswaar op een andere manier maar zorgen we, op een verantwoorde manier, toch voor gezellige en fijne momenten."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.