Nieuws Maatregelen

Horeca en evenementen mogen bij entree vaccinatiebewijs vragen

Horecaondernemers, organisatoren van evenementen en winkeliers hebben volgens de wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De reisbranche is een groot voorstander van een dergelijk bewijs.

Redactie 4 februari 2021

Laatste update: 4 februari 2021 14:25

Vaccinatiebewijs Gezondheidsraad

Gezondheidsraad toont in advies aan dat naar een vaccinatiebewijs kan worden gevraagd. Lowlands zegt niet van plan te zijn om een vaccinatieplicht in te stellen Foto: NU.nl

,,Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden", aldus het adviesorgaan.

Volgens de Gezondheidsraad moeten private partijen altijd een belangenafweging maken: ,,Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken.”

Lees ook: Zo ervaart de directeur van Down the Rabbit Hole een festivalloze zomer

Bij zo'n afweging kunnen economische belangen een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen. Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan dwang toe te passen bij vaccinatie. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma’s die rond dit onderwerp spelen.

Lowlands stelt vaccinatiebewijs niet verplicht

Op het meerdaagse festival Lowlands zal geen vaccinatieplicht ingesteld worden. Dat laat de organisatie aan NU.nl weten. ,,Dit doen we alleen als het vanuit de overheid verplicht wordt gesteld, maar daar is nu geen sprake van", aldus de MOJO-woordvoerder, de organisatie achter Lowlands, dat dit jaar op 20, 21 en 22 augustus plaatsvindt.

"Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen"

Frank Oostdam, voorzitter branchevereniging ANVR

Reisbranche: niet alleen vaccinatiebewijs, maar ook testen

De reisbranche is groot voorstander van een vaccinatiebewijs, maar wil ook dat reizigers getest blijven worden op het coronavirus. ,,Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam, die vreest dat vaccinatiebewijzen alleen leiden tot uitsluiting.

Branchevereniging ANVR zegt dat als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, de neiging om naar het buitenland te gaan groot wordt. Oostdam hoopt dat er heel strikt vast wordt gehouden aan het huidige testbeleid in de reisbranche, met daarbovenop een vaccinatiebewijs.

De overheid raadt reizen naar het buitenland af tot eind maart. Voor noodzakelijke reizen moeten Nederlandse reizigers momenteel een negatieve coronatest kunnen laten zien en moeten ze vier uur voor vertrek een sneltest laten doen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.