Nieuws Maatregelen

Minister Blok: geen steunregeling voor starters

Er komt dit jaar geen steunregeling meer voor startende ondernemers die getroffen zijn door de aangescherpte coronamaatregelen. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) is op aandringen van de Tweede Kamer wel bereid te kijken wat hij voor deze groep kan betekenen. Maar dat lukt zeker niet eerder dan in januari.

ANP 8 december 2021

Stef Blok Minister 1

Minister Blok wil niet morrelen aan de voorwaarden voor de TVL. Foto: ANP.

Lees ook: Starters krijgen geen TVL in het nieuwe coronasteunpakket

Ondernemers die hun bedrijf dit jaar zijn begonnen, kunnen geen aanspraak maken op de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Bij die regeling wordt namelijk gekeken naar misgelopen omzet ten opzichte van een periode waarin hun onderneming nog niet bestond. De Tweede Kamer wil in grote meerderheid dat ook deze mensen steun krijgen om hun bedrijf overeind te houden.

Blok voelt er evenwel niets voor te morrelen aan de voorwaarden voor de TVL, omdat dit tot grote uitvoeringsproblemen zou leiden. ,,Dat betekent echt dat je meer dan 100.000 ondernemers in de vertraging gaat gooien. Die hebben het geld nodig, ga ik echt niet doen", aldus de bewindsman. Ook waarschuwt hij dat het toch al aanwezige risico op fraude en misbruik nog groter wordt.

Lees ook: Won Yip verwacht kaalslag bij ondernemers: 'Het is gewoon op'

Samen met uitvoeringsorganisaties wil Blok kijken of er naast de TVL een regeling is op te tuigen 'die de doelgroep kan helpen en fraudebestendig is'. Hij belooft zijn uiterste best te doen daar in januari op terug te komen. ,,Gezien de complexiteit lukt het eerder echt niet."

VVD-Kamerlid en partijgenoot Thierry Aartsen is blij dat Blok de mogelijkheden voor steun aan starters in kaart wil brengen, maar wil wel de garantie dat dit ook echt iets oplevert. ,,Uit het onderzoek kan niet blijken: deze mensen krijgen geen enkele vorm van steun." Die toezegging wil Blok evenwel niet doen.

Zelfstandigen hoeven helemaal niet te rekenen op een nieuwe steunregeling. Zij konden eerder tijdens de coronacrisis gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, maar die keert niet terug. Staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) wijst erop dat deze groep een beroep kan doen op een bestaand vangnet, de bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws