Nieuws Retail

Drukte in winkels van voor corona komt (waarschijnlijk) niet terug

De winkelstraten worden na twee coronajaren weer drukker. Toch zitten we nog lang niet op het niveau van voor corona. Worden de winkels ooit weer zo druk als vroeger? Gertjan Slob, directeur van onderzoeksbureau Locatus, denkt van niet.

Noémi van de Pol (NU.nl) 10 november 2022

Drukte in wafname drukte winkelstraat corona

Foto: ANP

Winkelstraat is de helft leger dan voor corona

Op dit moment liggen de bezoekersaantallen van de winkelstraten op nog geen 60 procent van de aantallen voor corona, volgens cijfers van Locatus. Dat zal tijdens de decembermaand nog wel "iets omhooggaan", denkt een woordvoerder van branchevereniging INretail. December is traditioneel gezien een heel drukke maand voor winkels, vanwege de feestdagen en kerstvakantie.

In de afgelopen twee jaar was er veel dicht vanwege corona. ,,Toen gingen de winkels juist dicht in december," zegt de woordvoerder tegen NU.nl. ,,Vanwege de maatregelen. Het zou zomaar kunnen dat mensen dit jaar extra willen genieten van de sfeer van de feestdagen in de winkels, zoals de mooie versiering. Dat zou betekenen dat de winkels in december dit jaar drukker worden dan ooit."

Lees ook: Kaalslag in de winkelstraten? 'Overheid: voorkom het verdwijnen van de middenstand!'

Maar ook als december een ouderwets drukke maand wordt, blijft het minder druk in de winkelstraten dan eerdere jaren. ,,De winkels zijn elk jaar drukker in december, maar de terugval in bezoekers zal niet in een maand worden ingehaald, " zegt Gertjan Slob, directeur van Locatus. ,,En het is natuurlijk nog koffiedik kijken. Maar ik verwacht niet dat het ooit nog zo druk wordt als vroeger."

Consument koopt meer online

Het aantal bezoekers in de winkelstraten loopt al jaren terug. Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. ,,Mensen kopen meer online. Dat komt niet alleen doordat mensen nu meer producten online kunnen kopen, zoals boodschappen. Mensen die voor de coronacrisis nog niet zo handig waren met een computer moesten er tijdens corona wel aan geloven, zegt Slob. ,,Ook zij bestellen nu online."

"Geen hond stapt vandaag de dag toch nog in de retail?"

Investeerder en CoolCat-oprichter Roland Kahn

Roland Kahn: 'Markt is drastisch veranderd'

Het beeld dat Locatus schetst, bevestigde investeerder en CoolCat-oprichter Roland Kahn afgelopen dinsdag nog in de radio-uitzending van De Ondernemer Live. Toen hem gevraagd werd of de beste tijd van de Nederlandse retail achter ons ligt, antwoordde hij volmondig 'ja'. ,,Geen hond stapt vandaag de dag toch nog in de retail? Ik sprak laatst een heel grote makelaar, die zei: vroeger, in de tachtiger en negentiger jaren, kwamen bedrijven naar me toe omdat ze twintig nieuwe winkels wilden openen. Op dit moment willen ze twintig winkels sluiten. De markt is drastisch veranderd."

Bekijk het hele interview met Kahn in de video hieronder:

Lees ook: Koopavond sterft uit: waarom de ene na de andere winkel deuren 's avonds dichthoudt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws