Shannon Belluz (18), die in het café van haar vader werkt, kon niet langer aanzien hoe hij lijdt onder de horecasluiting. ,,Het is rot om te zien hoe hij er langzaam kapot aan gaat, terwijl je eigenlijk niks kunt doen. Als je ziet dat hij steeds meer lichamelijke klachten krijgt en stress heeft, dan krijg je daar zelf ook stress van. Thuis gaat het bijna nergens anders meer over. Met mijn moeder besprak ik wat we eraan konden doen om hem te helpen en beter in zijn vel te laten zitten,” zegt ze in AD.
Het resultaat is een online steunactie waar geld gedoneerd kan worden. ,,Toen ik ervan hoorde, kreeg ik een brok in mijn keel”, vertelt Eric geëmotioneerd. ,,Shannon en ik zijn twee druppels water, dus ze weet precies mijn gevoelige snaar te raken. Ik vind dat ik als man mijn gezin moet kunnen onderhouden. Dat dit nu niet lukt, vreet aan me.”
Hoopvol toen café in 2020 te koop stond
Eric, die met zijn vrouw en vier kinderen in Gouda woont, had nooit gedacht dat anderen om geld vragen nodig zou zijn. Hij was hartstikke hoopvol toen hij het café in Oudewater in de zomer van 2020 te koop zag staan. ,,Corona leek toen zo’n beetje weg en bijna alles kon weer. Omdat mijn taxiwerk door corona voor een groot deel was weggevallen, leek een kroeg mij juist een goede zet. En het was altijd al een droom van me om iets in de horeca te gaan doen.”
Toen hij eind december 2020 de sleutel van het café kreeg, zat Nederland opnieuw in lockdown. ,,Maar toen zat ik vol positieve energie en ben ik voor de kroeg koffie to-go gaan verkopen. Met de opbrengsten daarvan kon ik de huur, 1450 euro per maand, betalen.” Eric draaide een leuke zomer, nadat de horeca afgelopen voorjaar weer open mocht. ,,Het terras zat regelmatig vol toeristen en ik heb een vaste klantenkring opgebouwd van Oudewaternaren die hier graag een drankje komen drinken. Ik zag toen echt dat het er in zat.”
Complete horecasluiting een maand geleden was de nekslag
Door maatregelen als de QR-code en vervroegde sluitingstijden, stortte het weer in. De complete horecasluiting een maand geleden was voor Eric de nekslag. ,,Mijn vaste lasten aan huur, gas, water en licht, verzekeringen en beveiliging lopen allemaal door, terwijl er niks binnenkomt.”
Om toch alle rekeningen te kunnen betalen, rijdt Eric zoveel mogelijk op zijn taxi en heeft hij geld geleend bij meerdere kennissen. ,,Ik wil geen betalingsachterstanden oplopen, maar steeds als ik net bij ben, ligt er weer een nieuwe rekening op de mat.” Op overheidssteun maakt hij geen aanspraak, omdat hij in 2020 startte.
De stekker eruit trekken is voor Eric geen optie. ,,Ik heb daar afgelopen maand vaak over nagedacht, maar dan blijf ik ook zitten met veel schulden.” Van Shannon mag hij De Kroeg niet opgeven. ,,Omdat het zijn droom is en omdat ik hier ook werk. De gezelligheid en het contact met de gasten wil ik niet missen.”
Lees ook: Horeca ziet coronacrisis nog jaren terug in omzet
Het is vooral hopen
De doneeractie van Shannon leverde tot nu toe bijna 900 euro op. ,,Ik ben blij met iedere euro, maar het is nog geen maand huur. Wat dat betreft heeft afgelopen zaterdag meer lucht gegeven. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken door ‘s middags open te gaan. Het zat bomvol en ik heb een leuke omzet gedraaid met veel royale fooien van vaste gasten die me een hart onder de riem staken. Dat had ik echt even nodig. Nu is het vooral hopen dat we snel weer open mogen en dat dit de laatste lockdown is geweest.”
Hoewel Eric nog steeds zegt te geloven in zijn kroeg, vraagt hij zich ook wel eens af waar hij aan begonnen is. ,,Als ik dit allemaal had geweten, had ik het nooit gedaan.”
Lees ook: Duizenden horecabedrijven erbij, alleen cafés en kantines gestopt