CoronaMaatregelen

Boris van der Ham (NVBF) over coronamaatregelen: 'Op deze manier kan het niet uit voor bioscopen en theaters'

Boris van der ham (NVBF): ,,Dat de bioscopen weer open kunnen is mooi, is fijn, maar 22.00 uur als sluitingstijd is eigenlijk te vroeg. Filmtheaters hebben nog wel de mogelijkheid wat te kunnen aanpassen in aanvangstijden, maar met die anderhalve meter die er nog bij komt zullen de inkomsten van het bioscoopbezoek fors dalen". Foto: ANP.
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

,,Dat de bioscopen weer open kunnen is mooi, is fijn, maar 22.00 uur als sluitingstijd is eigenlijk te vroeg. Filmtheaters hebben nog wel de mogelijkheid wat te kunnen aanpassen in aanvangstijden, maar met die anderhalve meter die er nog bij komt zullen de inkomsten van het bioscoopbezoek fors dalen. We hebben compensatie nodig om dat haalbaar te maken, blijven dus het gesprek aangaan met de overheid, dat we daarin financieel worden ondersteund." Van der Ham heeft woensdag een ontmoeting met Gunay Uslu (D66), de nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media, om ook daar op te wijzen.

Lees verder onder de advertentie

'De anderhalve meter is een probleem'

Boris van der Ham was een van gasten tijdens de online radio-uitzending 'Na Rutte en Kuipers', direct na de persconferentie (hierboven terug te luisteren). Hij vertelde onder meer: ,,Bij theater, bij het toneel, musicals, is het nog urgenter. De anderhalve meter is een probleem, want dat betekent dat eenderde van de zaal bezet kan worden, terwijl je eigenlijk om met een niet-gesubsidieerde voorstelling quitte te spelen ongeveer 70 procent zaalbezetting nodig hebt. Dit gaat ver in het verlies."

,,Daarnaast, om 22.00 uur eindigen, dan moet je eerder beginnen. Dan kan nog wel bij een bioscoop, ook omdat bezoek daar vaak een impulsaankoop is, maar bij theaters komt bijvoorbeeld het publiek van verder, lukt het niet om er eerder te zijn. Daar zul je zien dat door de maatregelen, dat veel theaterproducenten zullen zeggen, dan gaan we maar niet spelen. Het is dan toch een groot financieel risico, ook omdat de compensatie die daar tegenover zou moeten staan ook nog onduidelijk is"

Lange digitale wachtrijen voor bioscopen

Bioscopen in het hele land zien een run op kaartjes nu de bioscopen vanaf woensdag weer hun deuren weer kunnen openen. Dat bevestigt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), na berichten over lange digitale wachtrijen.

Op sociale media verschenen dinsdagavond foto's van mensen die in een digitale wachtrij stonden om een filmkaartje te kunnen bemachtigen. In enkele gevallen ging het om een geschatte wachttijd van meer dan 40 minuten en duizenden voorgangers. Boris van der Ham op AD.nl: ,,Mensen hunkeren ernaar om weer naar de film te gaan. Het is heel mooi om te zien dat het publiek ons niet in de steek laat."

En wat draait er dan in de bioscopen? Het aanbod is meteen enorm: Er zijn grote premières zoals de nieuwe Matrix-film, The Kingsman en Nightmare Alley. Ook films die weken geleden slechts kort konden draaien krijgen een kans. Vooral naar het nieuwste Spider-Man-avontuur, No Way Home, wordt uitgekeken.

Lees verder onder de advertentie

Bioscopen en theaters zijn heel goed geventileerd. Alle gebouwen moeten voldoen aan een bouwbesluit waarin wordt bepaald dat elke zeven minuten de lucht helemaal ververst wordt. Er is bijna geen veiliger plek voor ventilatie dan een bioscoop of theater

Calimero-houding

Op de vraag of de cultuursector in Den Haag in coronatijd voldoende gehoord is, stelt Van der Ham onder meer: ,,Er wordt wel degelijk geluisterd, er is heel veel overleg. Je ziet wel dat op ministeries de kennis, en zeker anderhalf jaar geleden geleden was dat zo, dat de kennis van hoe zalen werken, hoe de verkoop is, helemaal gefocust was op gesubsidieerde kunst, en niet op het grootste gedeelte wat helemaal geen subsidie krijgt, zoals bioscopen, wat ondernemingen zijn. Ook heel veel theaters, 70 procent wat op podium staat is niet-gesubsidieerd, dat zijn ondernemers. Daar was het ministerie niet eens van op de hoogte, daar zijn ze wat meer kundig geworden, maar je ziet dat er een ongemak is hoe ze daar precies mee moeten om gaan. Ik houd niet zo heel erg van een Calimero-houding, dat zit niet in mijn aard en ik vind dat de cultuursector zich daarmee te klein maakt, aan de andere kant moet ook echt worden erkend wat voor grote economisch, maar ook sociale waarde bioscoop- en theaterbezoek en ook poppodia hebben."

"Gemiste kans dat de politiek niet iets meer van een keuze heeft gemaakt"

,,Wij kunnen goed voldoen aan de zorgvuldigheid, bij ons is het normaal dat je kaartje wordt gecontroleerd aan de deur, dat doen we altijd al. Bioscopen en theaters zijn heel goed geventileerd. Alle gebouwen moeten voldoen aan een bouwbesluit waarin wordt bepaald dat elke zeven minuten de lucht helemaal ververst wordt. Er is bijna geen veiliger plek voor ventilatie dan een bioscoop of theater. Wat een gemiste kans dat de politiek niet iets meer van een keuze heeft gemaakt van of anderhalve meter óf de QR-code óf naar 23.00 uur, dat had veel meer ruimte gegeven aan de sectoren. Door dat nu allemaal tegelijkertijd te doen, een optelsom van maatregelen wordt het onnodig moeilijk gemaakt, terwijl juist de situatie in de bioscopen en theaters veilig is omdat de ventilatie ook zo goed is. Daarin zijn we echt teleurgesteld in deze maatregelen. Bioscopen kunnen daar iets beter mee omgaan, maar ik vrees dat de meeste theaters dichtblijven omdat het financieel niet uitkan met die stapeling van maatregelen."

Beluister de volledige reactie van Boris van der Ham op de persconferentie Rutte-Kuipers via de podcast-link bovenaan deze pagina.

Lees verder onder de advertentie