Nieuws Financiën

Action geeft winkelcentrum impuls

De populaire winkel komt nog voor de Vierdaagse in Malden. De hoop is dat ook andere winkels profiteren, meldt De Gelderlander.

Jasper van Gruijthuijsen | Foto: Bert Beelen 28 maart 2016

Action Impuls

Action krijgt een vestiging in Winkelcentrum Malden. Om de komst van de budgetwinkel nog dit jaar mogelijk te maken moet flink worden verbouwd. Er komt een extra winkellaag met een oppervlakte van 1.200 vierkante meter.

"Alle winkels zullen profijt hebben van het publiek dat de Action trekt", zegt Bas Claase, makelaar en bestuurslid van de Vereniging Beheer Openbaar Gebied (VBOG) waarin winkeliers van het winkelcentrum zijn verenigd.

StimulansDe komst van Action moet de oostkant van het winkelcentrum een stimulans geven. Nu komt 80 procent van de bezoekers binnen door de zuidelijke ingang. Door de westelijke en noordelijke gangen is er ook voldoende doorloop. De oostelijke gang naar de Schoolstraat blijft achter.

Aan het einde van die gang liggen de voormalige panden van Fietswereld en Fietscity tegenover elkaar. Ze staan nu respectievelijk een half jaar en twee jaar leeg.

Door de kelders van deze panden en die van TryMedia samen te trekken, ontstaat voor Action een winkelruimte van 1.200 vierkante meter. Op de begane grond komt een aparte trap en lift voor de budgetwinkel.

InvesteringHeijmans is eigenaar van de panden en investeert met de verbouwing in zijn hele bezit in het winkelcentrum. De voormalig eigenaar van de Albert Heijn in Malden heeft een derde van de zestig winkelpanden. Woordvoerder Rob van der Laan: "De familie Heijmans maakt de komende tien jaar geen winst op de huur. Zij investeert voor de lange termijn in het winkelcentrum."

De verwachting is dat de komst van de publiekstrekker het winkelcentrum voor andere winkeliers aantrekkelijker maakt. In het overdekte centrum staan vier winkels leeg. In twee andere zaken zitten tijdelijke huurders. Claase: "Dat is minder dan gemiddeld. We verwachten dat de Action het winkelcentrum verlichting brengt."

Voor de twee leegstaande panden boven de toekomstige Action, die hun kelders verliezen, lijkt het zijn vruchten al af te werpen. Er lopen gesprekken met potentiële huurders. Claase: "Eén huurder heeft zich al gemeld door de komst van Action."

Blauwe zoneVolgens Claase heeft de gemeente Heumen goed begrepen dat het winkelcentrum de levensader van Malden is. "De komst van de Action is mogelijk doordat alle partijen perfect hebben samengewerkt: Heijmans, winkeliers en de gemeente."

Heumen pakt de omgeving van het winkelcentrum aan. Zo wordt de Schoolstraat ingericht als een fietsstraat. Ook komen er meer parkeerplekken die onder de blauwe zone vallen. Claase: "Een van de voorwaarden van Action was dat er meer parkeerplaatsen zouden komen."

Mogelijkheid voor ActionClaase heeft lang gepuzzeld om een grote partij als ALDI, Lidl of HEMA, die nu op een steenworp afstand zit, binnen te halen. "Doordat twee winkels tegenover elkaar leegkwamen, ontstond een verdieping lager de mogelijkheid voor Action."

De pogingen om HEMA of een van de Duitse supermarkten een plek te geven in Winkelcentrum Malden zijn op niets uitgelopen.

In de regio zit Action in Nijmegen (Graafseweg en Winkelcentrum Dukenburg), Cuijk, Gennep, Beuningen en Wijchen. Lidl ligt met gemeente en provincie in de clinch over een stuk grond aan de Rijksweg waar de super wil bouwen maar geen toestemming voor krijgt. Een woordvoerder van de Action wil de komst niet bevestigen. "Wij doen nooit mededelingen over onze expansie- of verhuisplannen."