Nieuws Faillissement

Duurzaam warenhuis TOMO failliet, winkel in Westfield Mall of the Netherlands sluit deuren

TOMO, het warenhuis met een sociale en duurzame missie, is failliet. Dat heeft de winkelketen vrijdagavond bekendgemaakt in een persbericht. Volgens oprichter Marjan Haselhoff keerde het financiële tij zich tegen het merk nadat de markt veranderde.

Van onze redactie 28 juli 2023

TOMO warenhuis failliet

TOMO opende in maart de deuren van de winkel in de Westfield Mall of the Netherlands. Foto: Indebuurt.

Haselhoff geeft in de verklaring aan dat TOMO door een gebrek aan middelen niet de kans heeft gekregen om het 'concept te laten vliegen'. ,,Extra verdrietig gezien de positieve ontvangst en overweldigende interesse. Ook was de tijd er niet meer om de nodige aanpassingen door te voeren en onze winkeloperatie te optimaliseren. Maar het allerergste was dat we onze leveranciers en medewerkers hebben moeten teleurstellen. En dit spijt ons ontzettend." De winkel in Leidschendam zal dan ook sluiten.

Ondanks het faillissement ziet de oprichter ook lichtpunten. ,,Zo hebben we bewezen dat je een winkel kunt vullen met 100 geweldige, missiegedreven, duurzame merken. En wisten we het meest duurzame fashion retail interieur ter wereld te realiseren. Ook hebben we mogen ervaren dat er echt vraag is naar duurzame retail. We hopen dan ook dat andere pioniers onze missie willen voortzetten en het gedachtegoed van TOMO levend willen houden."

Lees ook: TOMO: 'Eerste warenhuis ter wereld waar duurzame producten en circulaire diensten samenkomen'

Het interieur van TOMO in betere tijden. Foto: TOMO.

Lees ook: Is het nieuwe duurzame warenhuis TOMO een 'gamechanger'?

TOMO was eerste warenhuis voor 'duurzame producten en circulaire diensten'

In maart van dit jaar opende TOMO het naar eigen zeggen eerste warenhuis ter wereld voor duurzame producten en circulaire diensten. Bij oprichter Haselhoff ontstond het idee in 2020 vanuit de behoefte om een plek te creëren waar veel mooie duurzame en verantwoorde merken samenkomen in een inspirerende omgeving.

De winkel in de Westfield Mall of the Netherlands beloofde als eerste in de wereld een aanbod van tachtig verschillende duurzame mode, beauty en lifestyle merken aan te bieden in combinatie met persoonlijke service en circulaire diensten.

"De tijd was er niet meer om de nodige aanpassingen door te voeren en onze winkeloperatie te optimaliseren"

Marjan Haselhoff

Zo bood de winkel re-commerce services aan, zoals Resell, Rent, Refill en Repair. Dit zijn diensten waarmee de levensduur van producten wordt verlengd. Bovendien was het interieur van de winkel van duizend vierkante meter op de meest duurzame manier tot stand gekomen, door voor 95 procent gebruik te maken van duurzame en circulaire materialen.

Lees ook: Leegstand in luxe megawinkelcentrum Mall of the Netherlands: wat is er mis?

Leverancier klaagt online over betalingsachterstanden en gebrekkige communicatie

Begin deze week klaagde een van de leveranciers van TOMO via de reviewfunctie van Google Maps al over betalingsachterstanden en gebrekkige communicatie bij het warenhuis.

Zo schrijft Imke Sandra van het duurzame kledingmerk Tizz & Tonic: ,,Mijn kleine team en ik hebben in februari een handgemaakte collectie gemaakt voor TOMO met een contract voor betaling bij levering en we wachten nog steeds op betaling voor de producten. We hebben de afgelopen maanden veel follow-up e-mails en telefoontjes gestuurd en zijn volledig genegeerd. Dit is natuurlijk nog vervelender als we via hun socials onze producten in de schappen zien liggen."

Lees ook: Ondernemers vrezen einde gratis parkeren bij Mall of the Netherlands

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws