Nieuws Financiën

Winkels Mandjesstraat Zwolle willen ook kerstverlichting

Kerstverlichting moet zorgen voor gezelligheid en een feestgevoel in de Zwolse binnenstad, maar dat is niet het geval in de Mandjesstraat. De ondernemers daar voelen zich gepasseerd omdat de sfeerverlichting aan hun neus voorbij gaat.

Annerieke van der Krift | Foto: Stock 21 oktober 2016

Straatverlichtingsfeer stock

Dankzij de eenmalige bijdrage van de gemeente Zwolle hangt er dit jaar toch nog sfeerverlichting in de binnenstad, maar de Mandjesstraat, een zijstraat van de Diezerstraat, valt buiten de boot. "De zijstraatjes maken de stad toch juist interessant? Ze moeten het ook niet moeilijker maken dan het is." Jenske Huisman baalt dat de verlichting zich beperkt tot de grotere ketens.

Op eigen initiatief

Ondanks dat haar winkel Zusje van Licht heet, blijven de kerstlichtjes weg. "Wij gaan zelf wel kerstboompjes of lampjes neerzetten", vertelt de onderneemster. Samen met tattooshop Cult-Art, schoenmakerij Eddie en restaurant de Mandarijn besluit ze het heft in eigen hand te nemen. Ook schoenmaker Eddie is ervan overtuigd dat de zijstraatjes belangrijk zijn voor de steden. "We worden overgeslagen, dat merken we aan alles", vertelt de schoenmaker. "Dat krijg je ook als de grote jongens ergens anders zitten. Maar we gaan niet stilzitten, dan gebeurt er helemaal niks."

Kosten

Lang zag het er naar uit dat het dit jaar niet ging lukken met de sfeerverlichting. CityCentrum Zwolle zag geen mogelijkheden meer de benodigde middelen op te halen en moest daarvoor steeds weer bij dezelfde ondernemers aankloppen. De gemeente heeft een bedrag van 25.000 euro beschikbaar gesteld, CityCentrum deed daar zelf 2.000 euro bij waarmee de benodigde 27.000 euro beschikbaar was.