Advertorial van JADS Den Bosch

Advertorial Innovatie

Zorgschaarste te lijf met data: welke rol pakt jouw ziekenhuis?

De zorg staat onder druk. Niet alleen tijdens corona, maar ook structureel. Mensen leven langer, vaak met meerdere aandoeningen. Door de vergrijzing dalen de belastinginkomsten. En hoewel bijna 1/6 van de Nederlandse werkenden in de zorg werkt, is er nog altijd een tekort aan mensen. Frank Niemantsverdriet, Zorgmarketeer bij ziekenhuis Amphia in Breda, maakt zich met data science sterk voor zorgtoegankelijkheid.

Redactie JADS Den Bosch 26 september 2022

Daniel Kapitan docent bij JADS

Daniel Kapitan, docent bij JADS.

Frank vertelt: ,,Als marketeer werk ik veel met data over patiëntervaringen. Hoe kunnen we onze patiënten, met deze maatschappelijke uitdagingen, tevreden blijven houden? Dat bleek een ontzettend brede vraag, met koppelingen naar preventie, slimmer werken en financiële doelmatigheid, maar ook tevredenheid van patiënten en medewerkers.” De kennis en datavaardigheden om breder aan de slag te gaan verkreeg Frank door de opleiding Data Science for Professionals te doen bij JADS. Dit samenwerkingsverband combineert de vooruitstrevende wetenschappelijke aanpak van Technische Universiteit Eindhoven met de ondernemende, mensgerichte expertise van Tilburg University.

Daniel Kapitan, docent bij JADS: ,,Wat wij belangrijk vinden is het toepassen van ideeën die dicht bij de dagelijkse praktijk staan. Bij data science denkt men vaak aan grootschalige ‘sexy’ projecten met kunstmatige intelligentie. Ik pleit ervoor om meer met ‘huis-tuin-en-keuken’ algoritmes te werken. Elke dag kom je honderden algoritmes tegen die ons leven net iets beter maken. In de zorg kan dat ook. Voorraadplanning, bepaalde risico’s voorspellen, kleine verbeteringen doen – samen bereiken die honderden kleine projectjes iets groots.”

Frank Niemantsverdriet, Zorgmarketeer bij ziekenhuis Amphia in Breda.

Slimme pleister ziet wanneer je veilig naar huis kan

Een van de projecten van Frank is een slimme pleister. Deze wearable helpt mogelijk voorspellen wie er veilig eerder naar huis kan. Maar ook bij wie eerder ingrijpen nodig is. Dat zijn ze nu aan het opschalen in Amphia. ,,Vanuit JADS word ik goed ondersteund,” zegt Frank, “vooral op gebied van meedenken namens de eindgebruiker. Ik denk dat we hiermee aan het begin te staan van iets groters, dat de zorg in heel Nederland kan verbeteren.”

Waardevolle projecten, vindt ook Daniel: ,,Recent werd ik bijvoorbeeld geïnspireerd door een verzorgingstehuis dat door middel van domotica en valsensoren veel nachtelijke veiligheidschecks wil gaan automatiseren. In principe kan er ’s nachts gewerkt worden met een kleiner team verzorgenden die ook nog eens meer tijd heeft voor de bewoners. En dat hebben ze vooral bereikt door discussies te voeren en stapsgewijs elementen in te voeren.”

Executive education in Data Science & AI brochure

Krijg met onze brochure inzicht in het programma aanbod voor professionals bij JADS. Download onze Executive education in Data Science & AI brochure voor professionals.

Datasamenwerking is een must

En discussies zijn er natuurlijk nodig, om het recht op privacy te verenigen met het recht op goede zorg. Daniel: ,,Data over één persoon is verspreid over verschillende zorginstellingen. Met nieuwe cryptografische technieken is recent aangetoond dat je dat wél veilig kunt koppelen met behoud van privacy. Samen met Amphia en Dutch Hospital Data zijn we aan het verkennen hoe we op deze manier kunnen samenwerken met alle ziekenhuizen.”

Frank voegt toe: ,,Mede door de zorgschaarste merk ik dat er een veel bredere basis is voor samenwerking tussen ziekenhuizen. Het besef groeit dat data grote kansen biedt voor de huidige uitdagingen. Welke rol wil jouw instelling daarin spelen? Dat is iets waar ieder ziekenhuis een mening over moet vormen.”

Grijp je kans als zorgprofessional

Iedere zorgprofessional heeft, of krijgt binnenkort, te maken met data en algoritmes. Slimme apparatuur helpt tumoren herkennen, beademingsapparatuur denkt zelf na over de optimale zuurstoftoediening. En ook in het dagelijks zorgproces kan er nog veel geoptimaliseerd worden. Frank: ,,Ik raad iedereen in de zorg dan ook aan om zich te verdiepen in de potentie van data en digitalisering. We zijn natuurlijk in eerste instantie verantwoordelijk voor goede zorg, maar daarnaast moeten we ook gewoon innoveren – zodat we onze aandacht kunnen blijven geven aan onze patiënten. Niet afwachten dus, maar doen.”

Meer informatie

De executive programma’s voor professionals bij JADS leren je niet alleen over technologie. Je leert ook de zakelijke implicaties van data science. Wil je weten welke waarde Big Data en analytics voor de organisatie kunnen betekenen, en de vaardigheden beheersen om bedrijfsdoelen te vertalen naar datawetenschapsvragen? Of heb je affiniteit met analytics en IT, en de ambitie om programmeervaardigheden te leren?

Geïnteresseerd? Vragen? Neem deel aan een informatiesessie.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.