Video Groei

Tubber-ceo over buitenlands succes: Wacht niet te lang met over de grens gaan

Wat Booking.com is voor hotelkamers, dat is Tubber voor botenverhuur. Met 12.000 boten over de hele wereld is de Nederlandse onderneming behoorlijk uit zijn voegen gegroeid. Hoe is Tubber in korte tijd een begrip geworden op de internationale markt? Je ziet het in de nieuwe aflevering van Over de grens, de videoserie van De Ondernemer over internationaal ondernemen.

Video: Mark van Binsbergen | Presentatie: Roland Tameling 13 augustus 2019

Wil je deze zomer dolfijnen spotten langs de kust van Kroätie? Of zeilen langs de fjorden van Scandinavië? Dan is Tubber de plek waar je terecht kunt voor een boot. De Nederlandse onderneming is actief op 600 locaties wereldwijd en heeft circa 12.000 huurboten in zijn database.

Tubber wil uitbreiden naar de VS

In Over de grens vertelt ceo Tessa van der Valk hoe haar bedrijf in minder dan drie jaar tijd overal ter wereld actief werd en hoe ze het overzicht houdt en betrokken blijft. Met slechts 36 medewerkers moet je daarvoor wel een ware octopus zijn, zou je zeggen.

Lees ook: Over de Grens (4): zo laat African Clean Energy Afrika en Azië schoon en duurzaam koken

En dan willen de Nederlandse ondernemers ook nog uitbreiden naar de VS. Van der Valk vertelt dat the states weer een andere aanpak vragen dan andere landen; zo zijn de juridische kwesties wat ingewikkelder in de VS en is een goede verzekering hier cruciaal. In de video vertelt de ceo hoe ze omgaat met dit soort kwesties en wat ze doet om een voet aan de grond te krijgen in de VS.

Alleen website vertalen is niet genoeg

Een van de tips die Van der Valk geeft is om niet te lang te wachten met internationaal uitbreiden. ,,Je moet niet denken dat je alles kunt voorbereiden, want je komt onderweg toch altijd vraagstukken tegen.’’ Een andere is dat het nooit genoeg is om alleen je platform te vertalen; je moet ook de service afstemmen op andere landen. En daarvoor moet je ontdekken wat de specifieke vraag is. ,,Bezoek het land,’’ zegt Van der Valk daarom. ,,Alleen op die manier kun je de kennis vergaren die je nodig hebt.’’

Videoseries op De Ondernemer

Over de grens is een van de videoseries van De Ondernemer. Behalve deze serie over stappen zetten in het buitenland is er ook Werkverkeer, EenmansZaken en Startup Stories. In Werkverkeer stapt 'het bedrijfsleven' in de auto bij presentator Roland Tameling en draait het onder meer om bedrijfsvoering en kansen in de markt. Andere videoseries zijn EenmansZaken over zzp'ers en Startup Stories over - inderdaad - startende ondernemers.

Vorige afleveringen van Over de grens:

Hoe het water van Earth de wereld over gaat
Hoe de software van SRXP 'in de broekzak' de wereld over gaat
Van Berlijn tot New York: Wonderkind blijkt mondiaal recruitmentsucces
Combekk grens over met pannen van gerecycled materiaal