Nieuws Marketing

Regge Hout uit Goor heeft met laag schimmels wereldprimeur

Een laag schimmels ter bescherming van zachthout als alternatief voor verf. Een wereldprimeur van Regge Hout uit Goor. Onder de merknaam Xyhlo biofinish introduceert de houthandel een biologische coating met schimmels als basis. De gevel van een nieuw gezondheidscentrum in de Gelderse gemeente Putten is het eerste gebouw waar de revolutionaire coating is toegepast.

Gerben Kuitert 1 juli 2016

De schimmelcoating voor buitentoepassingen hoeft maar een keer te worden aangebracht. Als de kleur na een aantal jaren vervlakt, is nastrijken met lijnolie voldoende.

VoorbewerkingHet hout moet ook worden voorbewerkt met lijnolie, waarna de coating met schimmels moet worden aangebracht. Er is door de ontwikkelaar dr. Michael Sailer twaalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe product. Sailer werkt nu parttime voor Regge Hout, maar was destijds in dienst bij TNO, dat ook eigenaar is van het patent.AlleenrechtHet bedrijf uit Goor heeft echter het alleenrecht voor de wereldwijde verkoop. Het nieuwe product wordt eerst nog alleen toegepast op hout, dat Regge Hout verkoopt aan zijn klanten, voornamelijk aannemers, timmerbedrijven en woningbouwcorporaties. Maar directeur Frans van Rooijen van Regge Hout verwacht, dat Xyhlo biofinish op termijn ook beschikbaar zal komen voor de consument. "Het zal beginnen als niche product voor milieubewuste klanten, maar ik verwacht dat het zich op termijn zal ontwikkelen tot een serieus alternatief voor verf."

Verschillende kleurenDe volgende uitdaging is volgens Van Rooijen om Xyhlo biofinish in verschillende kleuren te kunnen leveren. Het nieuwe product is nu alleen nog leverbaar in zwart. "Maar we moeten zien dat we de schimmel zodanig laten muteren dat we de coating ook bijvoorbeeld in grijs, donkergroen en donkerblauw kunnen leveren", zegt Van Rooijen. "Wit zal, zoals het er nu voor staat, moeilijk worden."

Foto: Lenneke Lingmont