Nieuws Social media

Hierom heeft je bedrijfsaccount ineens minder Twittervolgers

Beleggers schrokken zich deze week een hoedje, nadat duidelijk werd dat Twitter zijn gebruikersbestand wel erg rigoureus heeft opgeschoond. Tientallen miljoenen (nep)accounts zijn de afgelopen maanden opgeheven. Dat schrijft de Volkskrant.

Laurens Verhagen, Mark Misérus | Foto: Reuters 11 juli 2018

Twitter 12

Justin Bieber zal op 25 mei van dit jaar raar hebben opgekeken: in één klap was hij op Twitter 162 duizend volgers armer. Katy Perry: min 118 duizend op dezelfde dag. Rihanna: 111 duizend. Ook in Nederland vallen op deze dag ‘slachtoffers’, zo ziet Martin Garrix 42 duizend volgers als sneeuw voor de zon verdwijnen. Allen merken dat de grote voorjaarsschoonmaak van Twitter is begonnen.

Miraculeuze comeback

En het ging net zo lekker met Twitter. Het socialemediaplatform was een paar jaar geleden op sterven na dood. Beleggers gaven geen cent meer voor het kwakkelende bedrijf, waar werknemers bij bosjes wegliepen. Toen werd alles anders. Het aandeel heeft de afgelopen maanden een flinke sprong gemaakt en het bedrijf maakt nu zelfs voor het eerst voorzichtig winst. Voor BuzzFeed genoeg reden om vorige maand te spreken van een even onverwachte als miraculeuze comeback. ‘Het is is voor het eerst dat een groot socialemediabedrijf gebruikers verliest en daarna weer significant groeit.’

Lees ook: Wil je een jonge doelgroep aanspreken? Facebook is passé

Strenge aanpak

Niet onbelangrijk bij het hervonden elan: Twitter maakt de afgelopen maanden serieus werk van het aanpakken van inactieve, spam- en nepaccounts, die onder meer verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van nepnieuws en haatzaaiende berichten.

Paniek

Toch sloeg juist door deze kordate aanpak de paniek bij de beleggers deze week toe. Het aandeel Twitter stond maandag zelfs even op 10 procent in de min. De reden: een groot artikel in The Washington Post waaruit blijkt dat Twitter alleen al in mei en juni 70 miljoen accounts heeft geschorst. Om dit in perspectief te zetten: het platform had aan het einde van het eerste kwartaal officieel 336 miljoen actieve gebruikers.

Lees ook: Scoren met social media en social selling

Statistieken

Beleggers kijken altijd naar de groei van het aantal actieve gebruikers, dus de paniek is verklaarbaar. Onnodig, verzekerde financieel directeur Ned Segal maandag. ‘De meeste accounts die we verwijderen, worden helemaal niet meegerekend in onze statistieken omdat ze gedurende dertig dagen niet actief zijn geweest.’ Segals boodschap: niets aan de hand mensen, doorlopen. Sterker nog, het toont volgens hem alleen maar aan dat Twitter de laatste tijd steeds beter is geworden in het ‘gezond maken’ van zijn dienst.

Nepnieuws

Helemaal spontaan is de schoonmaakactie niet. Twitter en Facebook kregen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zware kritiek te verduren. Beide platforms zouden veel te weinig hebben gedaan in het aanpakken van nepnieuws, waardoor de Russische trollenfabrieken in de aanloop naar de verkiezingen ongehinderd hun gang konden gaan.

Lees ook: Zo scoor je op Instagram

In dat licht is het opvallend dat Twitter zelf nooit melding heeft gemaakt van die zeventig miljoen geschrapte accounts. Pas na de berichtgeving in The Washington Post gaf Twitter toe dat dit aantal klopt.

Donald Trump

Wel maakte Twitter onlangs op een blog trots melding van recente successen om nepaccounts aan te pakken. Zo waren de Twittersystemen in staat om in mei ‘meer dan 9,9 miljoen’ mogelijke nepaccounts te identificeren. In september waren dat er nog maar 3,2 miljoen. ‘Dankzij de technologische verbeteringen in het afgelopen jaar verwijderen we momenteel 214 procent meer accounts voor het overtreden van onze spamregels dan vorig jaar’, stelde Twitter in zijn blog. Harde cijfers over het aantal daadwerkelijk verwijderde accounts gaf Twitter niet.

Mijlpaal

Waar de populaire Twitteraars niet nalaten te jubelen over elke bereikte mijlpaal, is het opvallend stil nu ze in één klap een hele zwik nepvolgers kwijtraken. Maar niet bij Donald Trump (minus 76 duizend op één dag in juni): ‘Twitter ontdoet zich in recordtempo van nepaccounts. Zitten daar ook de falende New York Times bij en de propagandamachine voor Amazon, The Washington Post, die onophoudelijk anonieme bronnen citeert die volgens mij niet bestaan. Ze zullen beide over zeven jaar helemaal niet meer bestaan!’

In Nederland vatte Jan Roos het dinsdag wat luchtiger op: ‘Ik ben al vierduizend volgers kwijt in een paar weken. Nog 137 duizend te gaan en dan eindelijk rust.’

Ik ben al 4000 volgers kwijt in een paar weken. Nog 137k te gaan

Jan Roos op Twitter