Nieuws Mobiliteit

QiQi Cars: eerst Deventer, dan de rest van Nederland

Een autoshowroom in hartje centrum van Deventer? Winkelend publiek kijkt misschien een beetje vreemd op wanneer ze langs de etalage van QiQi Cars aan de Engestraat lopen. De leverancier uit Gorssel verkoopt kleine, kekke, elektrische stadsautootjes. ,,Júíst midden in de stad.”

Regien Klein Hegeman / De Stentor 2 december 2019

Qi Qi Cars

Verkoper Bert Platvoet voelt zich senang in een QiQi Car. Wie in de stad snel van A naar B wil, kan zich in zo'n kek karretje makkelijk verplaatsen. Foto: Ronald Hissink/De Stentor.

Verkoper Bert Platvoet ziet de binnenstad als kans voor zijn handel: ,,Deze kleine elektrische auto’s zijn onderdeel van de Urban Movement. Oftewel een nieuwe stadsbeweging waarin rekening wordt gehouden met een ‘schone’ toekomst. Kijk, we hebben het hier in kleuren uitgebeeld op de muur.” Platvoet loopt tussen de auto’s door naar een muur van de grote showroom. ,,Blauwe kleuren verbeelden de schone lucht. Eronder zijn de kleurschakeringen van de stad.”

Plug & Play

Het ziet er idyllisch uit. En dat is ook de bedoeling, want volgens Platvoet gaat het vervoersmiddel een belangrijke rol spelen in het toekomstige duurzame tijdperk. Wie in de stad snel van A naar B wil kan zich makkelijk verplaatsen. Een parkeerplaats vinden voor dit formaat auto zal ook moeiteloos gaan. ,,Verder is in deze kleine wagentjes alles aanwezig wat ook in een normale personenauto zit”, vervolgt Platvoet bevlogen. ,,Navigatie, airconditioning, radio en achteruitkijkcamera’s. De bediening is heel makkelijk. En opladen kan met een gewone 220 kabel. Eigenlijk is het Plug & Play. Opladen en gaan.”

Koekjesblik

Michel Oude Vrielink is eigenaar van QiQi Cars, waarvan het moederbedrijf in Gorssel staat. Oude Vrielink liep onlangs tegen de auto’s uit China aan. Het vervoersmiddel is te vergelijken met een brommobiel maar heeft allang niet meer de uitstraling van een oubollig koekjesblik.

De belangstelling naar de QiQi groeit en Oude Vrielink is genoodzaakt om een geschikte locatie te zoeken waar hij minstens acht verschillende modellen kwijt kan. Van een tuktuk met laadbak tot een snel tweepersoons autootje dat makkelijk 80 kilometer per uur haalt, en van een stoer terreinmodel tot een vierpersoons exemplaar.

'Navigatie, airconditioning, radio en achteruitkijkcamera’s. De bediening is heel makkelijk. En opladen kan met een gewone 220 kabel.'

Michel Oude Vrielink, eigenaar QiQi Cars

Zzp'ers

Platvoet: ,,De wagentjes zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de zzp’er, koeriers, apothekers, in de verzorgingssector, de pers, maar ook voor particulieren. We zijn met een aantal gemeenten in gesprek om QiQi Cars in te zetten voor gemeentelijke doeleinden. In Amsterdam rijden er al een paar, straks ook bij het KLM Open Golftoernooi en een ouder echtpaar heeft een terreinwagentje aangeschaft voor zijn grote tuin. Je moet er niet mee naar Limburg rijden, maar zo in en rond de stad is een 45-kilometer-per-uurwagentje voldoende voor lang rijplezier.”

In Nederland zijn 250 onderhoudspunten waar de QiQi Cars rijders terecht kunnen. En wie even proef wil rijden kan zo de deur uit toeren en de binnenstad van Deventer in.