Nieuws Personeel

Derde Broodfonds Zwolse zzp'ers

ZWOLLE - Er komt een derde Broodfonds in Zwolle. Zzp'ers van de Creatieve Coöperatie zetten dat op. Met zo'n fonds hoopt een groep zzp'ers zichzelf te verzekeren van een tijdelijke uitkering op het moment dat ze door ziekte niet kunnen werken.

Van onze redactie 20 januari 2016

Brood 4

Het fenomeen bestaat al enkele jaren en is een landelijk concept. De mensen daarachter ondersteunen lokale 'onderafdelingen'. De verenigde zzp'ers - minimaal twintig, maximaal vijftig - betalen een maandelijkse bijdrage. Mochten zij door ziekte tijdelijk niet kunnen werken, ontvangen zij uit het fonds een uitkering die hen tijdelijk vooruit kan helpen. De maximale duur van die uitkering is twee jaar.

Zelfstandig organisator en projectleider Gerben Hoetink uit Zwolle is een van de vier initiatiefnemers voor dit derde Broodfonds. "We wilden graag met mensen die we kennen een dergelijk fonds opzetten", vertelt Hoetink. "Het draait toch allemaal om vertrouwen. En dat heb ik eerder in de mensen om mij heen of hun persoonlijke netwerk, dan in de grote verzekeringsmaatschappijen."

Razend duurDaar komt bij dat het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij die maatschappijen 'niet meer aansluit bij het zzp'er-schap', vindt Hoetink. "Daarin is de laatste jaren zoveel veranderd. Maar de rest, zoals de verzekeraars, verandert niet mee. Die maatschappijen houden te weinig rekening met de behoeftes van zzp'ers. Bovendien zijn ze razend duur. En alle voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je geaccepteerd wordt: daar is niet doorheen te komen. Je moet er bijna een maandenlange studie van maken. Of blind tekenen en dan maar zien wat er gebeurt als je ziek wordt."

Dat laatste wilde zzp'er Roelinke de Vries ook voor zijn toen zij zich aansloot bij het eerste Broodfonds van Zwolle. "Ik ben sinds 1 januari lid van dat fonds", zegt De Vries. "Ik had me al eerder aangemeld, maar belandde op de wachtlijst. Onlangs kwam er een plekje vrij."

DekkingDe Vries wilde dolgraag af van de dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. "Bovendien had ik gezien dat ik weliswaar veel betaalde maar dat de dekking stukken minder was. Zelfs zoveel minder dat ik van hun maandelijkse uitkering amper had kunnen leven. Dat is bij het Broodfonds veel beter geregeld."

Dat het ook een risico inhoudt, realiseert de Zwolse kleuradviseuse zich. "Als ik ernstig arbeidsongeschikt raak en langer dan die twee jaar niet zou kunnen werken, heb ik een probleem inderdaad. Maar dat is de keuze die ik nu heb gemaakt." Iets waar Hoetink zich nog over wil laten informeren. "Overal zitten voor- en nadelen aan", denkt Hoetink. "Ik denk dat ik met de mensen om me heen meer kans maak om heldere afspraken te maken. Dat is ook een beetje sociale rebellie denk ik. Tegen de grote, starre, frauderende organisaties."