Nieuws Leiderschap

Bas van der Veldt gooit 'het stuur' om en nu is zijn AFAS een miljoenenbedrijf

Hij is ondernemer van het jaar en beste werkgever van Europa. De naam van zijn bedrijf prijkt op gevels van theaters, voetbalstadions, een concertzaal en op een enórm hoofdkantoor in Leusden. Het leven van Bas van der Veldt (46), directeur van softwaregigant AFAS, lijkt één groot succesverhaal. Maar dat was het niet altijd.

Artwin Kreekel 22 november 2022

Bas van der Veldt ceo softwarebedrijf AFAS

Bas van der Veldt, ceo van softwarebedrijf AFAS. Foto: AFAS

Het is laat op de avond, ergens aan het eind van de jaren 90. Plots schrikt Bas wakker. Niet van een beltoon of wekker. Wél van het geluid van autobanden op de verdrijvingsstrook. Niet zomaar autobanden, zíjn autobanden. Bas geeft een ruk aan zijn stuur en kan ternauwernood voorkomen dat hij vol de berm inrijdt.

Bas, dan in de twintig, is oververmoeid. Hij werkt veel te hard als productmanager bij AFAS, dat grote en kleine bedrijven via software helpt hun administratie op orde te houden. ,,Ik had roofbouw gepleegd op mijn lichaam, zo simpel is het”, zegt hij 24 jaar later in het AD. ,,Ik had een acute vorm van de ziekte van Pfeiffer en dat krijg je niet zomaar. Maar ik dacht: niet zeuren, gewoon doorgaan. Ik had zóveel te doen, zóveel te bereiken.”

"In het begin sputterde ik nog tegen, maar uiteinde­lijk ben ik maar op bed gaan liggen. Een dag later werd ik wakker"

Bas vindt uiteindelijk de weg naar huis en rolt zijn bed in. De volgende ochtend gaat de wekker weer vroeg. Hij poetst zijn tanden, springt onder de douche en trekt zijn pak aan. Als hij de voordeur achter zich dicht wil trekken, staat daar plots zijn vriendin, Lucia. ‘Kom nog even mee naar de slaapkamer’, vraagt ze. Bas gehoorzaamt en loopt naar binnen. Voor hij het goed en wel weet, is de deur achter hem dichtgetrokken en op slot gedraaid.

Lees ook: Kaartverkoop gestart: gamechanger Bas van der Veldt (AFAS) op LEF-event

AFAS Live Amsterdam

,,In het begin sputterde ik nog tegen, maar uiteindelijk ben ik maar op bed gaan liggen. Pas een dag later werd ik wakker.” Langzaam wordt hem duidelijk: dit nóóit meer. ,,Het was hét moment dat ik leerde ‘nee’ te zeggen. Tot dat moment zei ik op álles ja. Klinkt makkelijker dan het is hoor en het ging zeker niet zonder slag of stoot, maar zonder dát moment had ik dat niet geleerd.” Gezond van lijf en leden klimt Bas op binnen AFAS, om in 2008 uiteindelijk de directiehamer over te nemen van vader Ton, die het softwarebedrijf in 1996 oprichtte.

Onder Bas’ leiding groeit AFAS uit tot een bedrijf waar je bijna niet meer omheen kan. De naam staat op het Circustheater in Scheveningen, op concertzaal AFAS Live in Amsterdam en op het voetbalstadion van Alkmaar (tot 2025) en op dat van het Belgische Mechelen. De softwaremarktleider heeft meer dan 12.000 bedrijven in het klantenbestand, waardoor in totaal 2,8 miljoen Nederlanders hun salaris krijgen uitbetaald of vrije dagen kunnen aanvragen via het systeem van AFAS.

Lees ook: Het opmerkelijke succesrecept van AFAS-baas Bas van der Veldt

218 miljoen euro

Nog wat cijfers: vorig jaar bedroeg de omzet 218 miljoen euro (een groei van 14 procent ten opzichte van 2020), waar onderaan de streep een winst van bijna 84 miljoen euro van overbleef (een stijging van 7 procent). 600 medewerkers waren hiervoor verantwoordelijk, zo’n 50 meer dan het jaar daarvoor. Onder hen softwarekenners maar ook schoonmakers, beveiligers én een chef-kok.

Ze opereren vanuit het vorig jaar geopende ‘clubhuis’ in Leusden, dat bijna zeven voetbalvelden groot is. Het biedt 525 werkplekken, een restaurant voor 680 eters, een enorm auditorium én een theater met 850 zitplaatsen. In dat theater ging vorig jaar september 14 de musical in première, een avondvullende voorstelling die al tot twee keer toe verlengd is. De medewerkers kunnen gratis sporten in een hal die zich met een druk op de knop laat aanpassen voor zo'n beetje iedere binnensport, en daarna kunnen ze een massage krijgen.

De ‘grote vier’ sponsorschappen van softwarebedrijf AFAS: het Circustheater in Scheveningen, het AZ stadion in Alkmaar, het AFAS-stadion in Mechelen (België) en AFAS Live in Amsterdam. Beeld: AD

Spraakberichten

Het moge duidelijk zijn: dichterbij Silicon Valley kom je in Nederland niet, dan aan de Inspiratielaan (ja, zo heet de weg écht), aan de rand van het 30.000 inwoners tellende Leusden. Het tekent volgens Bas de manier waarop AFAS met zijn medewerkers omgaat. ,,Het is eigenlijk een abc’tje: als je liefde stopt in je mensen, stoppen zij die liefde in je klanten en dan rollen de euro’s vanzelf naar je toe.”

Klinkt als een dooddoener, ‘liefde in je mensen stoppen’. ,,Maar dat is het niet. Ik ben 30 procent van mijn tijd kwijt aan mijn mensen. En dan bedoel ik niet aan hun resultáten, nee, aan de ménsen.” Hoe? Bas pakt zijn telefoon uit zijn binnenzak, opent WhatsApp en scrolt door zijn lopende gesprekken. ,,Kijk, hier heb ik iemand die thuiszit na een operatie, hier iemand waarvan de moeder onlangs is overleden. Ik check dan persoonlijk in, om te kijken hoe het met ze gaat. Ik spreek de hele dag door spraakberichten in: véél sneller dan typen joh!”

Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): 'Verkopen is niet 'vies', wees er juist trots op'

De persoonlijke aanpak van Bas heeft inmiddels navolging gekregen: hij is een veelgevraagd spreker en hij is via platform NLGroeit mentor van (startende) ondernemers. Het resulteert ook in een goedgevulde prijzenkast: door De Ondernemer werd hij dit jaar verkozen tot meest inspirerende ondernemer van het jaar. In 2021 kreeg AFAS uit handen van internationaal platform Great Place to Work de onderscheiding van beste werkgever van Europa. ,,Een bevestiging van onze filosofie”, noemt de directeur het.

"Als je mensen vertrouwen geeft, moet je ook weten dat het de júiste mensen zijn. En dat betekent dat je niet zomaar bij ons kan komen werken"

1400 sollicitanten

Die filosofie maakt dat AFAS ook een zeer gewilde werkgever is. Meer dan 1400 mensen solliciteerden vorig jaar bij het softwarebedrijf, zo blijkt uit het jaarverslag. Van hen werden slechts 123 ‘lid van de familie’, zoals Bas het noemt: nog geen tiende deel. ,,Als je mensen vertrouwen geeft, moet je ook weten dat het de júiste mensen zijn. En dat betekent dat je niet zomaar bij ons kan komen werken. Je moet een auditie doen waar je enthousiasme, kennis én liefde voor software vanaf moet spatten.”

Al deze mensen zijn dus bereid iedere dag naar Leusden te komen. Of Bas ooit heeft overwogen te verhuizen naar de ‘grote stad’, Amsterdam of Rotterdam? ,,Nooit”, zegt hij resoluut. ,,In Amsterdam mag je god op je blote knieën danken als je binnen een half uur geholpen wordt op een terras, hier is men gastvrij. En wij zijn zó sterk geworteld hier, dat kunnen en willen we niet uitwissen.” Ook het vorige hoofdkantoor, waar het bedrijf uit was gegroeid, staat in Leusden. Sterker nog: het staat op nog geen honderd meter afstand, aan de andere kant van de straat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws