Blog Zzp

Het belang van zichtbaarheid en voeding voor de zzp'er

Gideon Borman is cartoonist. In 2018 werkte hij twintig jaar als zzp'er, maar een hartstilstand haalde hem langdurig uit de running. Vanaf deze plek verhaalt hij op zijn eigen wijze - in woord en natuurlijk beeld - over de terugweg naar een gezond leven en een gezonde eenmanszaak. Aflevering 14: 'Voeding'.

Gideon Borman (tekst en illustratie) 20 februari 2020

Cartoon voeding gideonborman

Merkwaardig dat mijn krachttermen vaak in het Engels zijn, denk ik, terwijl ik in lichte paniek de ovendeur opentrek. Door de rookwolken heen zie ik een zwartgeblakerd hoopje in het midden van de bakplaat liggen. Dit is geen zelfgemaakte granola. Dit verdient een eigen urn. Ik gooi het baksel met ovenpapier en al in een vuilniszak en begin opnieuw. Zoals alle stappen in mijn herstelproces, gaat ook deze met vallen en opstaan. Ik ben mijn eetpatroon aan het veranderen.

Een broekmaat en veertien kilo verrijkt

Niet dat ik nou zo buitensporig bourgondisch at. Toch ben ik sinds mijn hartstilstand een broekmaat en veertien kilo verrijkt. Dat, maar vooral mijn structureel tekort aan energie, brengt me bij een orthomoleculair therapeut. Orthomoleculaire therapie gaat er vanuit dat bij mijn gezondheid naast voeding en beweging ook omstandigheden op het gebied van stress en biochemische processen een rol spelen. Die twee zijn zonder twijfel uit balans gebracht.

Om het ontstaan van de disbalans in kaart te brengen, tekenen we mijn levenslijn met alle impactvolle gebeurtenissen erop. De lijn kent een hobbelig begin, stabiel middenstuk en een ronduit chaotische staart de laatste jaren naar het heden. We constateren dat mijn lichaam sinds mijn reanimatie nog steeds in een over-alerte stand staat. Alle energie die naar mijn stresssysteem gaat, kan niet naar andere activiteiten. Om daar weer balans in te brengen, zijn de juiste voedingsstoffen nodig. Ik ga mijn eetpatroon veranderen van ‘niet ongezond’ naar ‘aansluitend bij wat mijn lichaam nu nodig heeft’.

''Omdat ik mijn werk grotendeels vanuit huis doe, is het gemakkelijk om te lunchen met een zelfgemaakte soep of salade. En bovendien: ik heb er plezier in''

Gideon Borman

Zelfgemaakte granola en yoghurt

En zo komt het dat ik, na een tweede poging, nu dagelijks ontbijt met zelfgemaakte granola en yoghurt. Dat ik meer vis toevoeg aan mijn menu en tarweconsumptie minimaliseer. Speerpunt van mijn nieuwe eetpatroon: slechts drie eetmomenten op een dag, binnen een tijdsbestek van maximaal 10 uur. Omdat ik mijn werk grotendeels vanuit huis doe, is het gemakkelijk om te lunchen met een zelfgemaakte soep of salade. En bovendien: ik heb er plezier in.

Inmiddels ben ik twee maanden verder. Ik voel me fitter, slank af, heb meer creatieve ideeën én energie om ze uit te voeren. Ik ben blij dat ik aandacht schenk aan dat wat mij voedt en voel me sterker en gezonder. En ik vraag me af hoe ik dat naar mijn werk kan vertalen. Met welke voedingsstoffen bouw ik aan een sterker en gezonder bedrijf?

Lees ook: Hoe zzp'er Gideon Borman omgaat met zijn innerlijke criticus

Acquisitie

Plezier in mijn werk en creatieve voldoening zijn altijd mijn drijfveren geweest. Daarmee werk ik in mijn bedrijf. Daarmee teken ik cartoons en bedenk ik mijn teksten. Maar aan mijn bedrijf werken vergt iets anders. Acquisitie bijvoorbeeld. Wanneer de telefoon naar mijn zin te weinig rinkelt, betekent dat dat ik zelf ga bellen. Ik benader opdrachtgevers voor wie ik eerder heb gewerkt met de boodschap: ,,Ik ben er weer. Ik ondersteun nog steeds uw communicatie met mijn cartoons”. Ik doe wat ik deed voor mijn bestaande klanten. In de vergelijking met voeding zijn dit de snelle koolhydraten, die zorgen voor een vlotte route naar een boost.

Maar voor een langdurige lift zijn er langzame koolhydraten nodig, die over een langere termijn worden opgenomen; de basis voor een gezonde toekomst. Als zzp’er betekent dat nieuwe concepten ontwikkelen. Zo werk ik momenteel aan een serie schilderijen waarbij ik bestaande doeken upcycle door er cartooneske elementen aan toe te voegen. Ook heb ik de ‘speeddate met een cartoonist’ ontwikkeld. Hierbij werk ik 1-op-1 met een niet-ervaren tekenaar aan een cartoon. Met hulp van het veilige vangnet van mijn professionaliteit ontdekken zij de kracht van hun eigen creatieve vermogen. En ik ben bezig deze serie blogs tot een inspirerende talk te verwerken. Door in mijn autonome werk nieuwe dingen uit te proberen, leer ik vaardigheden die ik kan integreren in mijn lopende cartoon-opdrachten.

''Naast het verkrijgen van opdrachten, brengt het werken aan zichtbaarheid mij ook andere voeding: interactie, delen en feedback''

Gideon Borman

Zichtbaarheid

Toch komt er bij zowel de snelle als de langzame koolhydraten steeds één ding terug: zichtbaarheid. Jarenlang was zichtbaarheid deel van werken in mijn bedrijf. Het ging als vanzelf. Ik maakte op een symposium een visuele samenvatting en sloot er de bijeenkomst plenair mee af. Zo werd ik gezien en voor de volgende klus gevraagd. Tegenwoordig werk ik bewust aan zichtbaarheid. Ik volg een cursus vloggen en heb een workshop ‘spreken met impact’ in de planning.

Naast het verkrijgen van opdrachten, brengt het werken aan zichtbaarheid mij ook andere voeding: interactie, delen en feedback. Allemaal factoren waar mijn eenmanszaak gezonder van wordt. Want voor mijn werk én mijzelf geldt: 'The best way to predict the future is to create it.'

Een krachtige spreuk. Toch weer in het Engels...

Lees ook: Zzp'er en zorgtaak: hoe combineer je dat? Vriendin Gideon Borman vertelt