Nieuws Actueel

Boete dreigt voor tappende kapper

Martin Lavooi begrijpt er niets van. Hij werkt al bijna 30 jaar als kapper en al die tijd schonk hij zijn klanten een biertje of een wijntje. Maar sinds hij de afgelopen maanden 'ineens' vier keer controleurs van de gemeente Schiedam op bezoek kreeg, verstopt hij de alcoholische versnaperingen noodgedwongen. "Ik heb nu een waarschuwing op zak, de volgende keer krijg ik een boete van 600 euro", weet hij. "Daar moet ik toch heel wat klantjes voor knippen...", zegt hij in het AD.

Sandra Don | foto: Fred Libochant 19 februari 2016

Tappende Kapper Boete

Lavooi is nu 9 jaar gevestigd aan de Burgemeester Knappertlaan in Schiedam met LaVoice Kappers. Problemen met de omgeving heeft hij niet. "Mijn buren vinden het juist bespottelijk dat ik geen drank meer mag schenken. Wat ik zelf echt idioot vind is dat er met twee maten wordt gemeten. Zo ben ik de enige die gecontroleerd word, terwijl er bij zoveel andere kappers alcohol wordt gedronken."

BelevingLavooi vermoedt dat één van zijn klanten hem verklikt heeft. Veel andere klanten blijven inmiddels weg. "Waarom ga je naar een kapper? Voor een slap praatje en in mijn geval voor een biertje of wijntje. Je biedt hun iets extra's. Net zoals ze dat bij Schorem in Rotterdam, waar wel alcohol wordt gedoogd, ook doen."

De kapper had het idee om op woensdagavond een mannenavond te houden, naar voorbeeld van Schorem. Daarvoor heeft hij speciaal een barberhoek ingericht. "Maar daar hoort uiteraard wel een glas whisky bij. Dat kan ik nu wel vergeten. Wij leven in een land waar je wel mag blowen op straat, maar in een kapperszaak mag geen alcohol worden geschonken."

Gaat er in Rotterdam binnenkort een proef van start waarbij 25 geselecteerde winkeliers een borrel mogen schenken aan het winkelend publiek, in Schiedam mag dat niet. "Wij volgen de landelijke wetgeving en handhaven daar ook op. Niet alleen bij LaVoice, ook bij andere soortgelijke zaken", aldus een gemeentewoordvoerder.