Volgens CBS-econoom Marjolijn Jaarsma zijn er een aantal mogelijke verklaringen voor de afname van ‘natte horeca’. Bruine cafés hebben het al langer lastig, legt ze uit, onder meer door het rookverbod en de sluiting van cafés tijdens de coronaperiode. De opmars van festivals en de hogere leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol gaven veel cafés het laatste zetje.
Afname aantal cafés, opmars restaurants en cateraars
Restaurants en cateraars maken daarentegen wel een opmars. Het aantal restaurants groeide vorig jaar met 58 procent en het aantal cateringbedrijven is in die periode ruim verzesvoudigd. In totaal nam het aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening met 83 procent toe tot 69.000. Dat kwam vooral doordat er meer eenmanszaken in de eventcatering bij zijn gekomen, zonder de catering ging het om een groei van 25 procent.
Onder eventcatering verstaat het statistiekbureau naast mensen die op feesten of bruiloften eten verzorgen ook zelfstandige (freelance) koks, barista’s en kelners. Ook restaurants die eten maken voor alleen bezorging vallen hieronder. In totaal telt ons land nu 27.000 bedrijven in de eventcatering, 16.000 restaurants en opgeteld ook zoveel snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons. Cafés waren ooit de grootste groep, maar daar zijn er nu dus nog 8000 van over.
Lees ook: Horeca zonder personeel: lekker praktisch of gaat dit ten koste van gastvrijheid?
Meer eenmanszaken in horeca sinds coronapandemie
De sector voor bedrijven die eten en drinken aanbieden telt vooral flink meer eenmanszaken. In de eventcatering is het aantal bedrijven met één persoon nu bijna tien keer zo groot als in 2007. Vooral tijdens de coronaperiode heeft het aantal eenmanszaken in de eventcatering een vlucht gemaakt, omdat mensen niet naar restaurants konden maar wel eten en drinken thuis lieten bezorgen. Ook kan het zijn dat mensen die in die periode hun baan in de horeca zijn verloren, zelf een bedrijfje gestart zijn. Volgens econoom Jaarsma groeit het aantal eenmanszaken altijd, als onderdeel van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant tellen de meeste restaurants, cafés, snackbars en cateringbedrijven. Die drie provincies zijn samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in ons land.
Bekijk hier de voorwaarden.