ActueelDetailhandel

Chocolatier Christian maakte deze week al 25.000 chocolade paaseieren

 
Christian van Kempen (l) druk aan het werk in zijn chocolaterie en patisserie met medewerkers Noor(m) en Jelle(r). Foto: Van Assendelft Fotografie
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Bij Pasen hoort een ei. En als je het aan Christian van Kempen vraagt liefst een chocolade-ei. De Osse chocolatier maakte er de afgelopen weken al ruim 25.000. In alle vormen en maten. En allemaal met de hand.

Lees verder onder de advertentie

's Nachts om 04.00 uur. Op dat tijdstip is Christian van Kempen - eigenaar van Christian Chocolaterie en Patisserie, al volop aan de slag. Zoals deze donderdagochtend. ,,Van dertig kilo chocolade moest ik nog duizenden eieren maken. Het is net of mensen nu pas tot de ontdekking komen dat het dit weekeinde al Pasen is. Vanochtend belde er nog een ondernemer die vijftig grote paaseieren voor zijn medewerkers nodig heeft. Fijn natuurlijk, maar dan moet je wel weer even aan de bak”, aldus Christian in het AD.

Van dertig kilo chocolade moest ik nog duizenden eieren maken. Het is net of mensen nu pas tot de ontdekking komen dat het dit weekeinde al Pasen is

Lees ook: Prijzen van (paas)eieren hoger dan ooit door duur voer en stijging energiekosten

Minstens zes handelingen

Voor de Osse chocolatier - sinds 1999 actief met zijn eigen bedrijf - zijn de aanstaande oorspronkelijk christelijke feestdagen in toenemende mate een drukke tijd. ,,In ons vak heb je het vooral over Sinterklaas, Kerst en Pasen. En vooral dat laatste feest is sterk in opmars.” De afgelopen weken heeft Christian tussen de 25.000 en 30.000 paaseieren gemaakt. Allemaal van chocolade en met de hand gemaakt. ,,Voor ieder ei zijn minstens zes handelingen nodig voor ze in de winkel kunnen.”

Lees verder onder de advertentie

De Osse ondernemer begint rond carnaval met de productie van de eerste chocolade paaseieren. De lekkernij werd in de achttiende eeuw bedacht door Franse banketbakkers. In totaal gebruikt Christian daarvoor zo'n 600 kilo chocolade, afkomstig van een Franse fabriek.

,,Voor een massief paasei gebruiken we zo'n acht gram chocolade.” Hij ziet het jaarlijks als een uitdaging om steeds weer nieuwe variaties en uitvoeringen te bedenken. De chocolade haaskoppen zijn al een klassieker. Nieuw zijn de ‘happy kippetjes’, een treetje met in chocolade uitgevoerde hennetjes en eitjes.

Lees ook: Overzicht openingstijden supermarkten tijdens Pasen 2023

Lees verder onder de advertentie

Terwijl de veertien medewerkers van Christian bezig zijn met het snijden van appelpunten, de productie van mokkacrème, het spuiten van slagroomtruffels of het bedienden van klanten in de winkel, legt de eigenaar uit hoe hij een paasei van al gauw zo'n dertig centimeter maakt.

,,Ieder ei bestaat uiteindelijk uit twee schalen. Het is de kunst om die mooi op elkaar te krijgen en vervolgens mooi aan te kleden met allerlei andere elementen. Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Mooie tijd, maar vrijdagavond ben ik wel een beetje klaar met het paasei. Dan mag het van mij Sinterklaas worden.”