Nieuws Actueel

Toch doorstart Spaans restaurant Centra

Spaans restaurant Centra gaat weer open, schrijft het Parool. De 'culinaire ambassade van Spanje', die vorig jaar failliet ging, start 14 maanden later alsnog door: een uitzonderlijke situatie volgens curator Carry Dullaart.

Herman Stil | Foto: Marc Driessen 24 maart 2017

Centra doorstart

Centra wordt overgenomen door de uitbaters van Dum Dum Palace op de Zeedijk, restaurantier Mooie Jongens en cateraar Hotmamahot. Na een verbouwing - het oude Centrapand wordt momenteel gerenoveerd, gaat het in september open als 'Xampanyeria Centra'.

Toeristengebeurtenis

"Het is niet makkelijk om aan de Lange Niezel aan de slag te gaan," zegt Laurens Nette van Mooie Jongens. "Het is zeker geen makkelijke straat voor een restaurant dat jonge Amsterdammers als doelgroep heeft, het is een echte toeristengebeurtenis. Maar ik vind het ook belangrijk dat we dit stuk stad terugveroveren voor de Amsterdammers."

'Zeker geen tapas'

De inrichting en uitstraling zal in de lijn van Dum Dum Palace liggen. Op het menu komen volgens Nette kleine Spaanse en Latijns-Amerikaanse gerechten die je samen kunt delen, 'maar zeker geen tapas'. "De uitdaging is juist eens een Spaans restaurant op te zetten zónder die oude, afgezaagde Spaanse hapjes. We hebben meer culinaire aspiraties dan gehakballetjes in een bakje." Het restaurant komt straks ook met zijn eigen 'Cava Centra'.

Hotspot

Centra, dat zeventig jaar geleden de Spaanse keuken in Nederland introduceerde en uitgroeide tot een hotspot voor expats, toeristen, studenten en bekende Nederlanders, ging vorig jaar zomer failliet. Volgens de toenmalig eigenaar vanwege een onverwachte renovatie, volgens schuldeisers en personeel door wanbeheer.

Lees ook: Topkok in Amsterdam wil eigen sterrenrestaurant in Twente

Doorstart

Dat het veertien maanden later alsnog tot een doorstart komt, is volgens curator Carry Dullaart uitzonderlijk. "Maar ik wilde samen met de eigenaar van het pand, nv Zeedijk, toch proberen Centra voor Amsterdam en voor de buurt te behouden. nv Zeedijk had de beslissende stem, zonder hen was het niet gelukt. Er waren ook hele andere gebruikers in zicht."

Goed verhaal

De nieuwe eigenaren betalen hem beduidend meer voor naam en goodwill van het restaurant dan volgens Dullaart gebruikelijk is in dit soort gevallen. "Het was meteen duidelijk dat ze een goed verhaal hadden. Een combinatie van restaurantier en cateraar maakt de kansen dat het nu wel lukt met Centra veel groter. Je wilt immers niet over een jaar met het volgende faillissement zitten."

De uitdaging is juist eens een Spaans restaurant op te zetten zónder die oude, afgezaagde Spaanse hapjes.

Laurens Nette, uitbater