Nieuws Energie

IMK: steeds meer gemeenten helpen kleine ondernemer in energienood

Een toenemend aantal gemeenten in Nederland ondersteunt de eigen kleine en middelgrote ondernemers die door de hoge energieprijzen in de problemen kwamen. Dat constateert het Instituut Midden- en Kleinbedrijf IMK, dat door Nederlandse gemeenten in de arm wordt genomen om lokale ondernemers te adviseren die in zwaar weer zijn geraakt.

Van onze redactie 24 november 2022

Prijsplafond energie tegemoetkoming energiekosten regeling mkb energierekening tekat

In de corona-tijd waren er door de landelijke overheid geïnitieerde regelingen voor ondernemers, zoals de TOZO, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Deze werd uitgevoerd door gemeenten. Inmiddels zijn deze regelingen grotendeels weer opgeheven. De afgelopen maanden wordt echter een andere nog nauwelijks benoemde trend duidelijk. Een groeiend aantal gemeenten begint nu uit zichzelf ondernemers helpen, dit keer ondernemers die vanwege de hogere energieprijzen in de problemen komen, stelt het IMK.

Lees ook: Toch steun mkb om energierekening (maar te laat)

'Gemeenten komen proactief met initiatieven'

,,De Tozo werd gemeenten vanuit Den Haag opgelegd”, aldus Michiel Hordijk, directeur van het IMK. ,,Nu zijn er de hogere energieprijzen. We zien dat steeds meer gemeenten proactief en zonder dat ze daar door de landelijke overheid worden aangespoord, initiatieven opzetten.”

Nederland telt 344 gemeenten. Honderdtachtig gemeenten daarvan verstrekken momenteel hulp in de vorm van kredietverlening, schuldsanering of gratis ondernemersadvies - of treffen voorbereidingen dat te doen via zelf opgerichte noodfondsen, zo is de inschatting van het IMK.

Het IMK is de voornaamste partij in Nederland die door gemeenten in de arm wordt genomen om aan de plaatselijke noodlijdende middenstanders ondernemersadvies te gegeven. De organisatie adviseert momenteel in 75 procent van de gemeenten die hulp aan hun ondernemers verstrekken.

Lees ook: Kabinet schrapt ook verbruiksdrempel voor energiesteun mkb

,,We zagen in het staartje van corona begin dit jaar, toen het aantal besmettingen weer minder werd, geleidelijk de hulp vanuit gemeenten ook minder worden”, aldus Hordijk. ,,Vervolgens kwam er de zomerperiode, waarin er in slechts enkele tientallen gemeenten nog assistentie werd gegeven. Maar sindsdien stijgt het weer enorm. Dit keer initiëren ze het zelf.”

Een voorbeeld is de gemeente Sittard-Geleen, waar eind mei het corona-noodfonds van de gemeente officieel is opgeheven. Direct na de zomer kwamen er echter signalen binnen van ondernemersverenigingen dat er, vooral door de gestegen energiekosten, behoefte was aan een nieuwe regeling.

,,Omdat er al een goede structuur lag, in de vorm van het corona-noodfonds, konden we snel handelen. We hoefden alleen de datum in de verordening te wijzigen”, aldus wethouder Yvonne Salvino-Meijer van Sittard-Geleen. Het college van B&W keurde de wijziging in september goed.

Lees ook: Ondanks energiecrisis: tuincentra hopen dat mensen kerstverlichting niet uit laten

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Een groep experts bekijkt in Sittard-Geleen momenteel waar de ondernemer die om hulp aanklopt het meeste behoefte heeft; of het financiering is via bijvoorbeeld het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), een subsidie - van maximaal vijftienduizend Euro - uit een speciaal daarvoor ingericht fonds of dat er een inhoudelijk advies moet komen over aanpassing van de bedrijfsvoering.

Sinds de regeling weer is opengesteld zijn er in Sittard-Geleen 27 aanvragen binnengekomen. De meeste aanvragers zien door de hogere energieprijzen de continuïteit van hun onderneming in gevaar komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws