Nieuws Familiebedrijf

Extra baktijd zit erop voor Toon en Marja

Toon en Marja Rabou hebben hun bekende Bakkerij Piekfijn in Kaatsheuvel verkocht. 'Af en toe pinken we een traantje weg'.

NICO SNELS | FOTO: JEROEN DE JONG/BEELD WERKT 22 maart 2017

160317bakkerijkaatsheuvel03

Ze hebben er samen naartoe geleefd, bakker Toon Rabou en zijn vrouw Marja. Maar nu het ultieme moment nadert, is het vaak even slikken. ,,Als je weer iets voor de allerlaatste keer doet. Zoals het bakfestijn elke dinsdagmiddag voor de ernstig zieke kinderen van Villa Pardoes. Die vele dankbare reacties, dat grijpt je toch aan na bijna zeventien jaar."

Andere eigenaar

Per 1 april gaat de ambachtelijke Bakkerij Piekfijn in Kaatsheuvel over in andere handen. De bekende winkel in Anton Pieckstijl aan de Gasthuisstraat is verkocht aan de Tilburgse bakker Boogers, die er zo een vierde filiaal bij krijgt. ,,Eigenaar Mark van Efferen komt hier vandaan, hij kent het dorp en de mensen. We zijn erg blij met deze opvolger. We hebben het eerst aan ons eigen personeel gevraagd, maar niemand wou de zaak overnemen. Alle medewerkers kunnen wel blijven."

Klanten

Zijn klanten vinden het erg jammer dat Toon Rabou (53) om gezondheidsredenen moet stoppen. Een progressieve chronische aandoening laat het zware bakkersbestaan niet langer toe. Eigenlijk bakt hij al twaalf jaar in blessuretijd, maar twee jaar geleden werd de knoop doorgehakt. ,,Nu het zover is, voelt het alsof we ons kindje gaan afgeven."

Lees ook: Wie mag zich de beste Zeeuwse bakker van 2017 noemen?

Profileren

Al vanaf zijn twaalfde draagt de geboren Vlijmenaar de witte bakkerssloof. Bij tien verschillende bazen leerde hij het vak en pas toen begon hij voor zichzelf. In 1994 werd de bakkerij van Ad de Jong overgenomen. ,,Na een zwaar eerste jaar met de nodige investeringen in nieuwe machines en ovens hebben we hier altijd een goede boterham verdiend." Jezelf profileren, onderscheidend zijn van anderen, daarin slaagde hij zonder twijfel. Bakkerij Piekfijn zou in het Sprookjesbos van de Efteling niet misstaan. Zijn voorkeur voor progrestaarten, petit fours en chocoladebollen verraden zijn basis als banketbakker, maar met evenveel liefde en plezier draaide Rabou het deeg voor de keur aan broden en broodjes. ,,Als ik ze zelf maar niet hoefde in te pakken, want daar heb ik altijd een gruwelijke hekel aan gehad."

Sponsoracties

Kinderen hadden een streepje voor bij het kinderloze echtpaar. Sponsoracties voor scouting, kinderfeestjes in de bakkerij en bovenal de vaste bakmiddag voor Villa Pardoes waren koren op de molen van Toon Rabou. ,,Dat zal ik missen. Daarom kan het best zijn dat ik het opnieuw ga doen. Maar voorlopig niet en in ook niet meer elke week. We blijven nog tot Pasen meehelpen en daarna willen we eerst eens lekker uitrusten."