Nieuws Actueel

Geslaagd beleggen doe je zo

De spaarrente is en blijft extreem laag. Beleggen is een goede optie. Maar is beleggen dan niet eng en risicovol? Dick Hubertus, partner en vermogensbeheerder bij HIP Capital, over beleggen en vermogen.

Dick Hubertus | Foto: Oliver Verheij 27 juni 2018

Dick Hubertus beleggen vermogen spaarrente risico HIP Capital

"Nu de spaarrente al tijden op nul staat, spreken wij bij HIP Capital meer mensen die op zoek zijn naar rendement op hun vermogen. Soms willen ze vermogen opbouwen voor pensioen of zorg voor later. En soms willen ze hun vermogen gewoon op peil houden of laten groeien."

Risico

"Bij beleggen denkt men vaak meteen aan risico, maar dat hoeft helemaal niet. Wij zijn niet bezig met risico opzoeken maar juist met risico afdekken. Namelijk het risico, of eigenlijk de zekerheid, van vermogensverlies. Want wanneer je wat vermogen hebt, krijg je te maken met inflatie en belasting. Opgeteld is dat zo'n 3 procent per jaar. Dat betekent dat als je wil dat je vermogen zijn waarde behoudt, je jaarlijks minimaal 3 procent rendement moet maken."

Spreiden

"Het belangrijkste bij beleggen en risicobeheersing is het spreiden van je vermogen. En je moet de tijd nemen. Ik gebruik vaak lange termijn grafieken in presentaties voor klanten, en wat blijkt? Nergens in de afgelopen 200 jaar kun je een periode van 10 jaar of langer vinden waarin een goed gespreide beleggingsportefeuille een negatief rendement laat zien."

Dure beurs

"Moet ik nu nog instappen op de beurs? De beurs staat inderdaad vrij hoog, dat past in een periode van extreem lage rentes en economische voorspoed. Veel mensen zitten in dubio: nu instappen of niks doen? Ook hier is het antwoord even simpel als effectief: we bouwen een portefeuille gefaseerd op. Zo spreid je aankoopmomenten en hoef je niet zo bezig te zijn met de vraag of het moment goed is."

Goed informeren

"Spreiden dus en niet alles in één keer beleggen maar gefaseerd een portefeuille opbouwen. Je wil immers niet toekijken hoe belasting en inflatie de waarde van je vermogen uithollen, maar je wil óók niet op de top van de markt in beleggingen stappen.

Zo doe je het eigenlijk altijd goed. Het beste advies komt van een beheerder die meedenkt en onafhankelijk van zijn verdienmodel werkt. Dus laat je goed informeren, werk met een ervaren adviseur en let goed op de kosten."

Spreiden dus en niet alles in één keer beleggen maar gefaseerd een portefeuille opbouwen

Dick Hubertus, partner en vermogensadviseur bij HIP Capital