Nieuws Actueel

Opnieuw fors groeikapitaal voor fitnessketen Urban Gym Group

Han Doorenbosch en Marjolijn Meijer, eigenaren van de Urban Gym Group (UGG) waartoe drie fitnessconcepten behoren, hebben een groeikapitaal van 10 miljoen euro binnengehaald. Met dit budget willen ze komend jaar in elk geval zes nieuwe vestigingen openen.

Anke Derkse 4 december 2019

Urban Gym Group

Tevredenheid troef over een nieuwe miljoeneninjectie bij v.l.n.r. Han Doorenbosch, Marjolijn Meijer, Michael Rustwat en Barbara den Bak.

Het groeikapitaal komt voor een flink deel van de Rabobank en voor een kleiner deel van het Dutch Mezzanine Fund (DMF); beide partijen investeerden vorig jaar al 16 miljoen euro in Urban Gym Group.

Han Doorenbosch, intussen ruim twintig jaar werkzaam in de fitnessbranche: ,,Uiteraard gaat het om een goed businessplan met een duidelijke toekomstvisie. Daarin gaat het ook om kunnen groeien. Wat ons erg heeft geholpen is dat investeerder en adviseur Jordy Kool zich enkele jaren geleden aan ons heeft verbonden. Jordy heeft toen een substantiële investering gedaan en is daarmee aandeelhouder geworden. Dat schept extra vertrouwen bij DMF.”

Naast Jordy Kool en de eigenaren Han Doorenbosch en Marjolijn Meijer heeft UGG de aandeelhouders Michael Rustwat, commercieel directeur van TrainMore, en Barbara den Bak, directeur High Studios.

Korting en luxe

Het bedrijfsmodel van UGG bestaat uit een drietal verschillende fitnessconcepten. De grootste daarvan is TrainMore, waarbij sporters per keer dat ze in een maand komen sporten een euro korting krijgen. Hoe vaker je komt sporten, hoe meer korting je krijgt. ,,Dat stimuleert de leden om (nog) meer te bewegen”, aldus Han. TrainMore nam eerder dit jaar Health club Sports World in Amsterdam over als onderdeel van de ambitie om marktleider te worden in het centrum van de grootste steden van Nederland.

Het tweede concept is High Studios, geleid door medeaandeelhouder Barbara den Bak. ,,Dit is een boutique-formule waar we uitsluitend high intensity-groepslessen aanbieden. Verder hebben we op de Zuidas in Amsterdam Clubsportive, een premium gym met een hoog servicegehalte. Hier komen mensen sporten die weinig tijd hebben en dus graag van alle gemakken worden voorzien, van sauna tot zwembad en van een handdoekenservice tot bijbehorende wasservice aan toe.”

'Waarom wij UGG ondersteunen met groeikapitaal is dat zij duidelijk onderscheidend zijn. Ze luisteren goed naar de markt en spelen daar heel flexibel op in.'

Gerard de Kool en Erwin de Jong, DMF

Mezzanine

Gerard de Kool en Erwin de Jong van DMF over het waarom zij UGG – nu al voor het tweede jaar – een achtergestelde lening verschaffen: ,,De fitnessmarkt groeit enorm en er is veel concurrentie. Waarom wij UGG ondersteunen met groeikapitaal is dat zij duidelijk onderscheidend zijn. Ze luisteren goed naar de markt en spelen daar heel flexibel op in”.

,,Wij hebben groot vertrouwen in het management. Dat moet ook wel, want wij zijn geen aandeelhouder en zitten dus niet aan het roer van de onderneming. We zijn natuurlijk wél betrokken bij de ondernemingen waar wij leningen aan verstrekken en denken met hen mee als daar behoefte aan is.”

Het voordeel van een achtergestelde lening zoals een ondernemer dat kan ervaren, is dat er geen aandeelhouder bij komt. In ruil hiervoor vraagt de financierder meer rente dan de bank; het is immers een groter risico. Daarentegen profiteert de geldverstrekker bij een eventuele verkoop wel mee.

Groei

UGG wil komend jaar weer groeien. Han: ,,In het eerste kwartaal van 2020 openen we een TrainMore club in Groningen en in Rotterdam, verder breiden we in Amsterdam ook uit met meerdere vestigingen. High Studios krijgt er ook weer een locatie bij en zijn we continu op zoek naar geschikte locaties in de overige (middel)grote steden.”

Op dit moment heeft de UGG 18 vestigingen en dat worden er dus in 2020 minstens 24.

In onderstaande video (bron: Ziggo Zakelijk) vertellen Han Doorenbosch en Marjolijn Meijer over de totstandkoming van hun succesvolle concept TrainMore en hoe ze aan de hand van beleving, data en technologie blijven innoveren.