Nieuws Actueel

Groot deel Zeeuws energiebedrijf PZEM in Tsjechische handen

De Zeeuwse energiemaatschappij PZEM verkoopt een groot deel van zijn activiteiten aan het Tsjechische energieconcern EPH. Dat laatste bedrijf betaalt daar ongeveer 150 miljoen euro voor. Na de deal komt onder andere de Sloecentrale bij Vlissingen volledig in Tsjechische handen. Ook de PZEM-onderdelen die energie leveren aan de zakelijke markt en energie verhandelen worden verkocht.

ANP 27 september 2022

ANP270922144 1

PZEM is nu nog in handen van de provincie Zeeland en gemeenten. Die zien het niet zitten om als publieke instellingen verder te investeren in de commerciële uitbreiding van het energiebedrijf, gezien de risico's die dat met zich meebrengt. De nieuwe eigenaar, die onder andere centrales heeft in Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk bezit, is wel van plan in de verdere groei van PZEM te investeren.

Eerder op dinsdag maakte het Franse Électricité de France (EDF) al bekend zijn belang van 50 procent in de Sloecentrale te verkopen aan EPH.

Niet alle onderdelen van het in 1919 opgerichte provinciale elektriciteitsbedrijf gaan over naar EPH. Zo blijft het Zeeuwse bedrijf voor 70 procent eigenaar van EPZ, dat de kerncentrale bij Borssele bezit. Alle overgebleven onderdelen gaan verder onder de naam Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws