Nieuws Horeca

Voor de Apeldoornse ijssalon Van Swoll begint het seizoen al vroeg

Het vriest dat het kraakt, maar de Apeldoornse ijssalon Van Swoll gaat gewoon open in maart. Dat schrijft De Stentor.

Margit Schulz | Foto: Kevin Hagens 1 maart 2018

Ijssalon Van Swoll

IJsbereider Klaas Brasjen van Van Swoll opent voor de twaalfde keer op rij zijn ijssalon op de eerste zaterdag in maart. ,,Dat het koud is buiten maakt echt niet uit. Er zijn altijd mensen die ijs willen.'' Brasjen kreeg deze week al een telefoontje van een enthousiasteling met de vraag of de ijssalon al open is. ,,Als de zon schijnt is het best lekker buiten.''

De voorbereidingen bestaan uit het koken van de vanillestokjes, bestellingen plaatsen en zorgen dat de zaak er op en top uitziet. ,,Naast ijs moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je genoeg lepeltjes en slagroom in huis hebt. Er moet aan alles gedacht worden'', vertelt Brasjen. Ook werkt hij hard aan een nieuwe ijsmix. ,,Je wilt je product toch altijd verbeteren en proberen om het ijs nog romiger te maken.''

Nieuwe smaken

Komende zaterdag liggen er 48 smaken ijs in de vitrine. Wie hoopt op nieuwe smaken, moet nog even wachten. Deze zijn volgens Brasjen in ontwikkeling en krijgen in de loop van het seizoen een plekje in het aanbod van de ijssalon.

IJssalon van het jaar

Claudio's ijssalon aan de Deventerstraat in Apeldoorn opent zijn deuren een weekje later. De ijssalon van Claudio Tabbers is dit jaar genomineerd voor 'ijssalon van het jaar 2018.' Ook Claudio is al bezig met de voorbereidingen. Op de vraag of de nominatie extra druk met zich meebrengt, reageert Claudio nuchter: ,,Vorig jaar zijn we tweede geworden, dus toen was het allemaal al goed in orde. De adviezen die we kregen, hebben we destijds meteen in de praktijk gebracht.''

Omzet

De mystery guest die de jury op zijn ijssalon afstuurt zorgt wel voor zenuwen: ,,Dat vind ik wel heel spannend! Je hebt natuurlijk geen idee wie het zal zijn.'' Op 24 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. Claudio opent zijn zaak aankomende zaterdag nog niet: ,,Het vriest dat het kraakt. Als je nu je deuren opent merk je dat aan de omzet.''

Dat het koud is buiten maakt echt niet uit. Er zijn altijd mensen die ijs willen

Klaas Brasjen, ijsbereider