Op donderdagmiddag na schooltijd afspreken met een vriendje? Dat kan heus, maar dan wel bij Jules Leeuwenburgh thuis. En buitenspelen is eigenlijk geen optie. ,,Want tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds komen vlaaienliefhebbers hun bestelling ophalen’’, zegt Jules (groep 8). Broer Jens zit in het tweede jaar van havo/vwo en is pas om kwart over vier uit. Die dag fietst hij extra hard naar huis, om Jules te helpen. Jens: ,,Dat vind ik het leukste: mensen blij maken met een echte Limburgse vlaai.’’
Mama is goed in reclame maken. Dat doet ze via Instagram, Facebook en LinkedIn
Jens Leeuwenburgh
Koelkasten via Marktplaats
Samen runnen ze LimLicious, onder toeziend oog van hun moeder Suzanne Quodbach. De broertjes checken dagelijks hun mail, voeren de bestellingen in en houden de website up-to-date. ,,Mama is goed in reclame maken. Dat doet ze via Instagram, Facebook en LinkedIn’’, zegt Jens. Op de vraag of ze daarvoor betaald krijgt, moet Jens lachen. ,,Ze is vrijwilliger. Net als onze oma uit Maastricht. Wanneer wij op vakantie zijn, komt ze met haar vriend naar Utrecht. Dan neemt zij het over. Wanneer ze niet kan, zijn we even dicht.’’ Jules knikt. ,,Oma mag wel een stuk vlaai hoor, als ze ons helpt.’’
Mensen kunnen via de webshop bijvoorbeeld een rabarbervlaai (lekker!), fruitvlaai of schuimvlaai bestellen. Gebak zit ook in het assortiment. Jens' favoriet? Kruisbessenschuimvlaai. En van Jules? Kruisbessenschuimvlaai. Wie op woensdag voor 18 uur bestelt, kan de vlaai een dag later in Utrecht ophalen. Of op vrijdag, tussen 11 en 14 uur. De bestellingen liggen in twee op Marktplaats gekochte koelkasten in de schuur achter het huis.
Lees ook: Jonge ondernemer Julian (22) excelleert met Formule 1-shotje Pitstop
Feestje na inschrijving bij Kamer van Koophandel
De vlaaien en gebak komen uit de bakkerij van Patisserie Peter Lemmens uit Maastricht, een begrip in Zuid-Limburg. Dagvers. Want ze worden in de nacht van woensdag op donderdag gemaakt; op donderdagochtend worden de vlaaien vanuit de bakkerij in Maastricht naar Utrecht gebracht. De vlaaien hebben een smeuïge bodem en zijn gemaakt met vers fruit. Moeder Suzanne – geboren en getogen in Maastricht - is opgegroeid met Limburgse vlaaien. ,,Ik woon al bijna twintig jaar in Utrecht, maar ik ben nog nooit een bakker tegengekomen die ook maar in de buurt komt van de vlaaien van Peter Lemmens.’’
Het idee voor LimLicious ontstond tijdens een gezinstripje naar Maastricht. Ze kochten een vlaai bij de beroemde patisserie en ontdekten dat Peter Lemmens ook vlaaien levert in onder meer Amsterdam, Roosendaal en Oisterwijk. Utrecht ontbrak in dat rijtje. Jens en Jules wilden graag vlaaien importeren en keken moeder Suzanne en vader Ralf aan: het mocht, LimLicious was geboren.
Lees ook: Ties (14) is ondernemer in de dop en droomt over zijn eerste miljoenen
Lim staat voor Limburg, Licius is afgeleid van het Engelse woord delicious. De broertjes openden een rekening, kochten twee koelkasten en maakten een website. Oké, met een klein beetje hulp van hun ouders. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel werd gevierd met een etentje, op 1 april 2021 ging de webshop open. Tijdens de eerste week waren er vijf bestellingen, tegenwoordig verkoopt LimLicious wekelijks dertig à veertig vlaaien.
Ze leren veel. Over inkoop, verkoop, marketing, adverteren, noem maar op. En ze vinden het hartstikke leuk. De bank bij het raam is hun kantoor
Moeder Suzanne
Sociaal ondernemen
Eens in de zoveel tijd is er een LimLicious-vergadering met het hele gezin. Dan wordt de gang van zaken besproken en nieuwe acties bedacht. Zo kwam Jules op het idee om vlaaien te geven aan mensen in verzorgingshuizen. Waarom? Heel simpel: omdat ze er blij van worden. Een keer per maand gaan ze met een paar vlaaien naar een verzorgingshuis in Utrecht of een omliggend dorp.
Bank als kantoor
Hun ouders hebben allebei een eigen bedrijf, dus het ondernemen is Jens en Jules met de paplepel ingegoten. Maar of ze later ook die kant op willen, is niet zeker. Jens heeft nog geen idee wat hij later wil worden, Jules wil graag piloot worden. Het runnen van een eigen zaak bevalt de broertjes in elk geval goed.
Moeder Suzanne: ,,Ze leren veel. Over inkoop, verkoop, marketing, adverteren, noem maar op. En ze vinden het hartstikke leuk. De bank bij het raam is eigenlijk hun kantoor. Daar zitten ze altijd op donderdagmiddag. Zo kunnen ze zien dat er een klant aankomt. En rennen ze naar de deur.’’
Patisserie Peter Lemmens
'Helemaal geweldig, die Jules en Jens'
Algemeen directeur Erik Reintjens van Patisserie Peter Lemmens vindt het ‘helemaal geweldig’ dat Jules en Jens de lekkerste Limburgse vlaaien en gebak via LimLicious in Utrecht en omstreken aan de man brengen. ,,Je hoort toch vaak dat de jeugd van tegenwoordig niet meer zo graag wil werken? Dat merken wij ook in de bakkerij. Deze jongens uit Utrecht zijn daarom een voorbeeld voor velen. Ik krijg energie van hun enthousiasme. Ze doen veel aan promotie om de vlaaien te verkopen. Dat gaat ze goed af. Onze bus moet wel vol zitten als we richting Utrecht rijden, anders is het niet rendabel.’’
Reintjens is samen met Vivianne Lemmens - dochter van oprichter Peter Lemmens - eigenaar van de luxe patisserie met vier vestigingen: in Gronsveld, Margraten en twee in Maastricht. Het bedrijf, dat ook aan horeca in Maastricht, Valkenburg en andere delen van Limburg levert, heeft 75 mensen op de loonlijst. De kracht van een vlaai van Peter Lemmens? Kwaliteit, aldus de algemeen directeur die op zijn zestiende een bijbaantje als afwasser had in de bakkerij van Peter Lemmens. ,,We gebruiken het allerbeste fruit, veelal uit de regio. Denk aan kersen, aardbeien en pruimen. En we gebruiken redelijk veel boter in het deeg. Daardoor blijft de bodem smeuïg. Na vier dagen zijn onze vlaaien nog steeds heel lekker.’’
Twee keer in de week is er een bezorger onderweg naar het noorden van het land, om daar vlaaien en gebak af te leveren in Oisterwijk, Spakenburg, Amsterdam, Roosendaal en dus Utrecht.