Nieuws Actueel

Luchthavens voorstander van weer instellen basisregels voor slots

Vanwege de coronacrisis waren de EU-regels voor vaste start- en landingsrechten voor de luchtvaart, de zogeheten slots, tijdelijk versoepeld. Als het aan de Europese luchthavens ligt, komt de versoepeling te vervallen. Daarmee zouden luchtvaartmaatschappijen weer verplicht worden om 80 procent van de toegewezen slots echt te gebruiken om ze niet kwijt te raken.

ANP 12 juli 2022

ANP120722196 1

De Europese Commissie kwam dinsdag met het voorstel om de standaardregels weer in te stellen vanaf komend winterseizoen. ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens, verwelkomt dit voorstel. Volgens de organisatie past het herinvoeren van de 80-20-regel bij het "dynamische herstel" van de sector. Daarbij komt het opnieuw instellen van de regels de effectiviteit op de luchthavens ten goede, zo klinkt het.

Het dagelijkse EU-bestuur versoepelde de regels al snel na de eerste uitbraak van Covid-19 in maart 2020, omdat veel maatschappijen daarna ‘spookvluchten’ gingen uitvoeren om hun toewijzingen niet kwijt te raken. Kort daarop schortte Brussel de regel op.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws