Nieuws Retail

Topverkopen schaatsen en langlaufski's: 'Lang geleden dat we zo'n gekte hebben meegemaakt'

Bij Vasa Sport, specialist in langlaufspullen, vliegen door het bijzondere winterse weer de latten de deur uit. Hun mailbox ontploft en de telefoon staat er roodgloeiend. Wie nog schaatsen of langlaufen wil aanschaffen, moet opschieten.

Rachel van Kommer (AD) 9 februari 2021

Langlaufen winter sneeuw wintersport langlaufski

Foto: ANP

'Iedereen wil langlaufen en schaatsen. Dat snappen wij heel goed. Onze mailbox ontploft en de telefoon staat roodgloeiend. We doen ons uiterste best’ staat sinds zondag op de website van Vasa Sport in het Utrechtse Cothen. ,,Het is een gekkenhuis", vertelt medewerkster Antoinette de Haan het AD.

Afhalen met click & collect

,,Iedereen wil langlaufski’s huren of kopen. Maar ook de schaatsen gaan massaal de deur uit. De voorraad begint langzaam op te raken. Onze winkel is niet open, dus we moeten alles met de post doen of zelf bezorgen. Vanaf woensdag kunnen klanten via het click & collect-systeem afhalen.”

Normaliter geeft Vasa Sport ook langlaufcursussen en organiseren zij langlaufreizen naar Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië. ,,Dat ging allemaal niet door vanwege corona. Dus dit is een cadeautje. Dit gebeurt in Nederland niet vaak. Vorige week begon het al te kriebelen bij ons: zou het? En vanaf donderdagavond stroomden de aanvragen bij ons binnen. Het is lang geleden dat we zo’n gekte hebben meegemaakt.”

"Dit is een cadeautje, dit gebeurt in Nederland niet vaak"

Antoinette de Haan, medewerkster Vasa Sport

Langlaufen op het fietspad

Bij Vasa Sport is iedereen verslingerd aan het langlaufen, vertelt De Haan. ,,Een collega van mij is maandag zelfs vanuit Bilthoven naar de winkel gelanglauft. Je hebt niet per se loipes (sneeuwsporen voor langlaufen, red.) nodig om te langlaufen, als de sneeuw hard genoeg is zoals op het fietspad, kun je daar ook overheen. Dat doen ze in Oostenrijk ook als de wegen niet begaanbaar zijn, latten eronder klikken en gaan.

Ook het echtpaar Martijn en Ruth stond maandag in Leersum op de latten. Ruth: ,,Ik heb nét op tijd dit weekend nog langlaufski’s op Marktplaats kunnen scoren. Dit is mijn eerste rit ooit. Mijn man heeft het vaker gedaan. We hebben net twee uur lang een rondje om het Leersumseveld gemaakt. Het was echt prachtig.”

Martijn bindt na het langlaufen nog even de ski’s onder. ,,Normaal gesproken ga ik op wintersport, en nu doen we het hier. Geweldig.” Ruth: ,,Ik denk dat we deze week elke dag wel even op de latten staan.”

Lees ook: Viking overspoeld met bestellingen: 'Schaatsgekte door corona nog groter’

Geen Langlauf-route vanwege corona

Wie deze week wil langlaufen, krijgt van Vasa Sport enkele tips: Langlauf in het bos en niet op open terrein, want daar is de sneeuw weggewaaid. Gebruik een paar oude ski's met lagere spanning.

Sinds 2017 zet Staatsbosbeheer met het Stichts Langlaufteam een loipe van 6 kilometer uit rondom het Leersumseveld. Dit jaar hebben ze dat vanwege corona niet gedaan. ,,We willen niet stimuleren dat mensen in de auto stappen en dan toch dicht bij elkaar in de buurt komen”, aldus een woordvoerder.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.