Nieuws Actueel

Succesvol uiteinde voor Enschedese mini-winkel

Ze begon met een mini-winkel van een paar meter in brocantezaak De Apestaart aan de Batjanstraat in Enschede. Dit jaar nam Marianne Schouten de hele ruimte over in de stadsboerderij net buiten het centrum.

Marjon Kok | Foto: Annina Romita 29 december 2016

Mevrouwjanne anninaromita

Marianne Schouten (40) wijst. "Zo klein was het eerst. Later kreeg ik er een paar meter bij. Nu denk ik: jeetje, dat ging nergens over. Maar toen vond ik het allemaal heel heftig hoor."

Kinderopvang

Dat ze de winkelruimte aan de Batjanstraat in stapjes heeft verworven was heel goed voor haar, zegt ze in een interview met Tubantia. "Ik had zestien jaar in de kinderopvang gewerkt. Na een reorganisatie bij de SKE stond ik op straat. Ik wist niets van inkopen, verkopen en administratie.

Voor mijzelf beginnen was een hele stap." En nee, de kinderopvang heeft ze geen moment gemist. "Dit leven, deze winkel; het is hier zó fijn, zo anders. Het is van mij en ik kies zelf wat ik wil en wat ik doe. Mevrouw Janne is mijn tweede thuis. Hier heerst helemaal mijn sfeer."

Economische crisis

Ze begon in een tijd dat het economisch niet goed ging. Ook nog eens aan de rand van het centrum in een straat waar mensen niet vanzelf komen. "Ook al loop je hier langs, zie je nog niks. Facebook is mijn etalage. En mensen komen hier via via. 'Hé, waar heb jij dat leuke jurkje vandaan?' En natuurlijk hielp het dat De Apenstaart een winkel was waar de loop in zat."

Langzaam groeide haar klantenkring en eind vorig jaar was daar ineens de vraag of ze het hele vloeroppervlak wilde overnemen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Annina Romita

Risico

Na zeventien jaar besloot De Apestaart ermee te stoppen en ze wilden Marianne graag als huurder. "Ik heb er een maand over nagedacht. Kan ik dat? Durf ik het? Ga ik het financieel redden? Ik heb er met familie en vrienden over gesproken. 'Jij kunt dit aan', zei iedereen. 'Jij weet hoe je een goede sfeer moet neerzetten'. Dat gaf mij zoveel vertrouwen.

Bovendien: Wat kan er nou allemaal gebeuren? Je kunt op je snufferd gaan, maar dood ga je niet. Ik ben gekomen om te blijven, zei ik bij mijn start. Dus nu ik deze kans kreeg: schouders eronder en aan het werk!"

Stijgende lijn

Haar stap om zelfstandig te worden heeft Marianne Schouten veel gebracht. "Het heeft mij als persoon verrijkt. Ik heb veel mooie mensen leren kennen en ik heb er zelfvertrouwen van gekregen. Dat zeg ik wel heel stoer, maar ik moet leren voelen dat ik trots kan zijn. Het lukt mij steeds beter."

Waar ze over drie jaar staat? "De stijgende lijn zit erin. Dus ik hoop dat we er dan echt van kunnen leven. Nu is het nog spannend wat ik aan het eind van de maand overhoud voor mijzelf. Het geld pompt zich nog rond in de zaak. Ik kan veel meer verschillende merken aan, nu. Niet alles hoeft te knallen."