Actueel

Weinig horecabedrijven failliet, wel veel vrijwillige stoppers

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

De onzekerheid tijdens de coronacrisis en ook nu met de hoge inflatie heeft er bij ondernemers ingehakt. De brancheclub ziet dat ondernemers daardoor meer twijfelen over het voortzetten van hun zaak. Zij overwegen dan bijvoorbeeld om in loondienst te gaan om zekerder te zijn van een inkomen.

Terwijl concurrenten verdwijnen, maken gevestigde ondernemers gebruik van de mogelijkheid om hun aantal zaken uit te breiden. Volgens Beljaarts profiteren zij in deze dure tijden extra van de schaalvoordelen die zij hebben bij het inkopen van producten.

Overheidssteun

Ook voor startende ondernemingen is de huidige situatie relatief makkelijk, omdat zij geen last hebben van coronaschulden. Er zijn volgens KHN geen specifieke takken binnen de horeca die het nu per definitie zwaarder hebben dan andere.

Lees verder onder de advertentie

In de coronacrisis lag het aantal bankroeten veel lager door overheidssteun. De algemene verwachting was dat meer ondernemingen failliet zouden gaan nu die steun is afgelopen. Dat valt vooralsnog mee, ook buiten de horeca.