Blog Wet- en regelgeving

Jacco Vonhof (MKB-NL): 'Integrale aanpak voor laatste 700.000 werklozen'

Onze werkloosheid behoort tot de laagste in Europa. Maar tegelijk staan er nog altijd zo’n 700.000 mensen aan de kant. Mensen die om welke reden dan ook de weg naar werk zelf niet of moeilijk kunnen vinden. Hoe we hen aan de slag kunnen helpen, is misschien wel de grootste uitdaging op de arbeidsmarkt, zo schrijft MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in zijn nieuwe blog.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 3 maart 2020

Laatste update: 3 maart 2020 10:30

Jacco Vonhof MKB Nederland

Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Ondernemers willen wel. In tal van sectoren staan ze te springen om mensen en zijn ze echt bereid in hen te investeren. Maar dan moet een aantal zaken wel echt anders, bijvoorbeeld in de arbeidsbemiddeling en -begeleiding. Het gebeurt ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar daar ligt de focus veel te veel op wat mensen níet kunnen. Terwijl wij ondernemers juist willen weten wat mensen wél kunnen.

Wij denken in kansen, niet in beperkingen. Ik heb in mijn eigen bedrijf meegemaakt dat een jonge vrouw met haar begeleider op gesprek kwam. Die man praatte alleen maar over haar problemen en beperkingen. Ik was het na een uur zo zat, dat ik hem vriendelijk heb verzocht me alleen met de kandidaat te laten. We waren er daarna zo uit en ze heeft jaren bij ons gewerkt.

''Er is maar één arbeidsmarkt met slechts twee doelgroepen: werkgevers met vacatures en mensen die werk zoeken''

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Hokjesdenken

Laten we ook ophouden met dat hokjesdenken, het onderverdelen van mensen in doelgroepen. Ik weet niet hoeveel we er op de arbeidsmarkt hebben, maar het zijn er te veel, met elk aparte regelingen en ondersteuning. Neem alleen al het rare onderscheid tussen de mensen in de Banenafspraak en de Participatiewet, terwijl ze vaak dezelfde problemen hebben.

Er is maar één arbeidsmarkt met slechts twee doelgroepen: werkgevers met vacatures en mensen die werk zoeken. We moeten daarom naar een integrale aanpak. Want uiteindelijk hebben al die doelgroepen hetzelfde nodig: hulp en ondersteuning bij het vinden van werk of opgeleid en klaargestoomd worden voor werk. Dat doen we al in het project Perspectief op Werk, dat we met onder andere gemeenten en UWV in alle arbeidsmarktregio’s zijn gestart. Daarin maken we het voor de werkzoekende én de werkgever makkelijker en toegankelijker.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Regelgeving bescherming persoonsgegevens slaat soms door'

Wig

Ook belangrijk: werk moet lonen. Altijd. Het kán niet zo zijn dat mensen niet (meer) gaan werken omdat ze er maar een paar tientjes per maand op vooruit gaan. De wig, want daar heb ik het dan over, is juist voor mensen aan de basis van de arbeidsmarkt een struikelblok. Na jaren van slechts praten, is het de hoogste tijd om daar iets aan de te doen.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Politiek neemt de tijd, werk bij mkb droogt op'