Blog Cristel van de Ven (VZN)

Lastige, noodzakelijke ondernemersvragen die je als zelfstandige nú moeten willen stellen

Nederland knalde na de laatste coronapersconferentie massaal weer uit de startblokken, zelfstandig ondernemers zonder personeel bleken tijdens de pandemie hun soepelheid niet te zijn verloren en orderportefeuilles stroomden vol. Maar: de huidige problematiek rond stijgende prijzen vraagt om aandacht, waarschuwt Cristel van de Ven in haar blog.

Cristel van de Ven 11 augustus 2022

Zzp vzn cristel van de ven koopkracht crisis inflatie buffer

Foto: Shutterstock.

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van de Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Meer weten over VZN: bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.

Drie jaar geleden was ik op vakantie in Oostende. In de zomermaanden zijn daar op maandagavond paardenraces; een geweldig spektakel. Zodra je de poort door bent, kom je op een terrein vol foodtrucks en wedkantoren. Je kunt gokken welk paard er gaat winnen. Ik heb er totaal geen verstand van, dus ik koos de paarden met de mooiste namen, Blitsy Action en Betty Butterfly. Met een wedpapiertje op zak nam ik plaats op de tribune. Het was zonnig en vakantietijd. Iedereen om me heen had goede zin. Er hing een opgewonden sfeertje.

Vlak voor de races komen de paarden met hun jockeys het terrein op voor een warming-up ronde. Prachtige dieren zijn het, met een soepele tred. Dan komt het moment dat zij zich achter de hekken opstellen en wachten tot die opengaan. Wat er daarna gebeurt, valt met geen pen te beschrijven. Er komt een energie vrij die zijn weerga niet kent. De paarden flitsen uit de startblokken en zijn binnen een mum van tijd op topsnelheid. Niet veel later hoor je de hoeven in het zand trillen en vliegt het eerste paard over de finish. Blitsy en Betty bleken geen winnaars, maar dat kon de pret niet drukken. Ik was zwaar onder de indruk van de voorwaartse kracht die ik aanschouwde.

Lees ook: VZN roept kabinet op tot fiscale stimulering voor bedrijfsbuffer zelfstandigen

Corona? Dat is voor velen iets uit een ver verleden...

De afgelopen maanden dacht ik regelmatig terug aan deze mooie avond in België. Niet alleen omdat het bijna mijn laatste vakantie was voor corona. Maar vooral omdat er naar mijn gevoel op 15 februari hetzelfde gebeurde met Nederland.

Die avond opende minister Kuipers de laatste coronapersconferentie met de woorden: 'Goedenavond. Het land gaat weer open'. En daar gingen we. Net als de paarden knalden we massaal uit de startblokken. Zelfstandig ondernemers zonder personeel bleken tijdens de coronapandemie hun soepelheid niet te zijn verloren. Met flexibiliteit en wendbaarheid, dé kenmerken van zelfstandigen, pakken zij hun kansen. Orderportefeuilles zitten vol tot volgend jaar, met ‘inhaalopdrachten’ en nieuwe klanten. Corona? Dat is voor velen iets uit een ver verleden...

Lees ook: Eindelijk duidelijkheid voor zzp'ers? 'Na verduidelijking DBA eindelijk verbetering mogelijk'

Rust is goed voor reflectie, juist nu

Er zijn groepen zelfstandigen zijn die veel hebben geleden en nog steeds lijden, als gevolg van de coronamaatregelen. Hen wil ik met deze blog zeker niet tekort doen. Maar bij een groot deel van onze achterban overheerst een positief gevoel. Ik gun het ze van harte. Toch hoop ik dat ze deze zomer ook even op adem komen. Net als de racepaarden die na afloop rustig mochten uitlopen, en gewassen en gekamd werden. Rust is namelijk goed voor reflectie.

En dat is belangrijk. Juist nu. Want, het is niet alles goud wat er blinkt. De hoge prijzen en de economische effecten van de oorlog in Oekraïne vragen om aandacht. Evenals de waarschijnlijke opleving van het coronavirus dit najaar, met een regering die niet voornemens lijkt om te komen met nieuwe steunpakketten.

Lees ook: VZN-voorzitter Cristel van de Ven: 'Nasleep corona voor zzp'ers nog lang niet voorbij'

Noodzakelijke ondernemersvragen

Wat betekent dit voor jouw bedrijf? Kloppen bijvoorbeeld je tarieven nog? En beschik je over voldoende buffers om een eventuele nieuwe stoot zelf op te kunnen vangen? Het zijn lastige maar noodzakelijke ondernemersvragen waar je je vaak niet aan toe komt als je (te) druk bezig bent met je dagelijkse werk. Dit is overigens niet alleen een advies aan andere zelfstandigen, maar ook een ‘note to self’. Want zelf bak ik er de afgelopen maanden qua reflectietijd maar weinig van.

Mijn laptop blijft even dicht. Voor mijn tent ga ik proberen alles eens goed op een rijtje te zetten. Om bij thuiskomst m’n businessplan wat bij schaven. Ik wens alle zelfstandigen hun eigen welverdiende pauze toe, waarbij je in relatieve rust kunt nadenken over later. Zodat we in het najaar met z’n allen verder kunnen knallen zonder te vallen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws