Blog Cristel van de Ven (VZN)

Wat doet de nieuwe minister voor zzp'ers?

Op woensdag 23 maart worden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Dat is goed nieuws voor de zelfstandig ondernemers in sectoren die tot het laatst toe getroffen zijn door de coronacrisis. Op diezelfde woensdag gaat Cristel van de Ven, namens de ruim 100.000 zelfstandigen die VZN vertegenwoordigt, kennismaken met minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is hard nodig voor alle zelfstandig ondernemers zonder personeel ongeacht de sector waarin zij werken.

Cristel van de Ven 22 maart 2022

Karien van gennip zzp cristel van de ven

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Bron: ANP

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van de Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl.

Woensdag op de koffie bij minister Van Gennip. Want er staat een hoop te gebeuren in deze kabinetsperiode. Denk aan het al dan niet handhaven van de Wet DBA, verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek en de plannen voor een verplichte verzekering voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit zijn zaken die zelfstandig ondernemers raken in hun ondernemersvrijheid én in hun portemonnee.

Grote invloed op besteedbaar inkomen

Zeker voor zelfstandig ondernemers met lagere en middeninkomens kunnen de voornemens van het huidige kabinet grote invloed hebben op hun besteedbaar inkomen. Minder zelfstandigenaftrek en verplichte verzekeringskosten baren hen zorgen. De huidige prijsstijgingen voor brandstof, energie en grondstoffen, als gevolg van de vreselijke oorlog in Oekraïne, leiden tot extra ongerustheid. Zelfstandig ondernemers die nu hun eigen broek kunnen ophouden, vrezen in de toekomst in de problemen te geraken door deze lastenverzwaringen. Bij VZN krijgen we regelmatig signalen van ondernemers die hier wakker van liggen.

Lees ook: Wordt dit kabinet zzp-vriendelijker?

Hoe kunnen zelfstandigen duurzaam ondernemen? Dat is de vraag die voorligt. Een vraag die minister Van Gennip als opgave op haar to-do lijst heeft staan. Het is een goed teken dat zij op ons verzoek tot kennismaken is ingegaan. Uiteraard nemen we haar uitnodiging aan. Tijdens het kennismakingsgesprek zal ik drie punten op tafel leggen.

Allereerst: bied duidelijkheid over wie een zelfstandig ondernemer is en wie niet. Ten tweede: geef zelfstandigen de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk bedrijfsreserves aan te houden. Ten derde: zorg voor een stevige vertegenwoordiging van zelfstandigen aan de maatschappelijke overlegtafels, zoals bijvoorbeeld de SER. Want we hebben het de afgelopen kabinetsperiode helaas regelmatig gemerkt: wie niet aan tafel zit, staat meestal op het menu.

De minister wil ik op het hart drukken om vaart te maken met concrete oplossingen voor een arbeidsmarkt met volop ruimte en een modern sociaal stelsel voor zelfstandig ondernemers. Dat kan niet nóg een kabinetsperiode blijven liggen. Voor gedegen kennis van de makken van de huidige arbeidsmarkt én goed zicht op de wensen en behoeften van zelfstandigen kan ze bij ons terecht: Vereniging Zelfstandigen Nederland, de stem van zelfstandig ondernemers zonder personeel.

Wil jij je zorgen delen en/of input leveren voor het gesprek met de minister? Laat het weten via info@zelfstandigennederland.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws