Blog Ralph van Dam

Personeel: kosten of kapitaal?

'Ik wens je veel personeel!' Een van oorsprong Joodse uitspraak, die de laatste tijd nog weleens door mijn hoofd schiet, schrijft ondernemerscoach Ralph van Dam in zijn nieuwe blog. Waarom? 'Omdat er momenteel zoveel ondernemers zijn die je daadwerkelijk veel personeel gunt.'

Ralph van Dam 15 juli 2021

Personeel team werk unsplash

Delen jouw medewerkers de waarden en het gedrag binnen jouw bedrijf? Foto: Unsplash

Horeca-eigenaren, die eíndelijk hun deuren weer mochten openen maar nu beperkte openingstijden moeten hanteren omdat ze gewoonweg onvoldoende medewerkers hebben. Technische bedrijven, bijvoorbeeld in de automotive, die zitten te springen om monteurs en andere handige mensen die niet bang zijn om hun handen vies te maken. De IT-sector, waarin alleen al in Nederland veertigduizend banen vacant zijn. Al die openstaande vacatures zetten ook de BV Nederland op achterstand.

Lees ook: Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?

De oorspronkelijke betekenis van het gezegde is echter niet zo positief. Wie een ander veel personeel wenst, wenst de tegenpartij daarmee vooral zorgen, gedoe en ellende. Personeel wordt namelijk vaak gezien als een last en als een grote kostenpost. Terwijl goede medewerkers feitelijk het kapitaal van je onderneming zijn! Zeker wanneer je groter groeit en je zelf niet meer overal tegenaan kunt bemoeien, is je personeel van onschatbare waarde en van groot belang voor jouw succes.

Groei je groter, dan is het soms lastig medewerkers op juiste plek te houden

In een startup is de omgang met ‘personeel’ vaak eenvoudig. Dikwijls zitten er vrienden of bekenden aan die paar bureaus om jou heen. Net zo gedreven als jij om er een succes van te maken. Ze kijken niet op een uurtje meer of minder. De betrokkenheid is groot, de lijnen zijn kort.

Groei je groter, dan is het soms lastig deze medewerkers op de juiste plek te houden. Ze voelen zich medeverantwoordelijk en zelfs de baas, terwijl ze dat niet zijn. Soms gaat dat wringen, wanneer je eerste medewerkers op basis van anciënniteit verworven rechten menen te hebben of zich bepaalde vrijheden permitteren. Als ze zich niet weten aan te passen aan de nieuwe situatie, is het vaak beter wanneer ze het groter groeiende bedrijf verlaten. Let erop dat je voor die tijd al een relatiebeding hebt vastgelegd!

"In een groeiend bedrijf moet je zo snel mogelijk een HR-adviseur inschakelen. Je kunt je tijd veel beter besteden aan het ontwikkelen van jouw eigen leiderschap of begeleiding van medewerkers"

Mijn eigen ervaring is dat je in een groeiend bedrijf zo snel mogelijk een HR-adviseur of iemand met verstand van personeelszaken moet inschakelen. Je kunt je tijd veel beter besteden aan het ontwikkelen van jouw eigen leiderschap of het persoonlijk begeleiden van zorgvuldig geselecteerde medewerkers, dan aan de administratieve rompslomp rondom personeelszaken.

Wees al kritisch aan de poort bij werving en selectie van de juiste mensen

Zorg dat de werving en selectie van de juiste mensen voor jouw bedrijf op professionele wijze gebeurt en wees al kritisch aan de poort. Deelt de toekomstige medewerker de waarden en het gedrag binnen jouw bedrijf? Kun je daarop sturen, zodat deze persoon zich ontwikkelt als kapitaal voor jouw bedrijf? Heeft iemand het juiste niveau voor de beoogde functie? Kan iemand doorgroeien binnen het bedrijf? En zijn er referenties? Selectiecriteria die tijd, geld en energie kosten, maar geloof me: de verkeerde mensen aannemen kost nog veel meer geld en is oneindig veel vermoeiender.

Lees ook: Personeel gezocht: uitzendplatform Youbahn wil ondernemer alternatief bieden

Natuurlijk is het mogelijk om niet iedere werknemer meteen aan je te verbinden, maar een flexibele schil van zzp’ers te creëren. Zo blijf je ook zelf flexibel en wendbaar, bijvoorbeeld wanneer het even iets minder gaat. In periodes van groei is zo’n flexibele schil echter ook uitdagend. Hoe loyaal zijn zzp’ers? Zijn ze onderdeel van jouw bedrijfscultuur? Kun je op ze bouwen? Zijn ze écht verbonden aan jou en je bedrijf?

Vraag jezelf eens af: wie neem je mee op je reis als ondernemer?

Ik vraag ondernemers weleens hun ondernemerschap als een reis te zien en stel daarbij drie vragen. Waar ga je naartoe? Wat neem je mee? En met wie ga je? Als ik hen vervolgens vraag welk van deze vragen het meeste gewicht krijg, is het vaak de keuze voor je reisgezelschap. Waarom zou je dan niet zeer selectief in de keuze voor je medewerkers zijn?

"Ik wens jou het juiste personeel: fijne medewerkers die binnen jouw bedrijf groeien en daarmee je onderneming naar een hoger plan tillen"

In een krappe arbeidsmarkt is het verleidelijk om de eerste de beste werknemer naar binnen te slepen en direct een vast contract aan te bieden. Toch loont het om kritisch te blijven, zolang dat kan. Dan hoeft je personeel geen last of ergernis te zijn, maar vormt het samen met jou de basis van je succes. Geen kostenpost, maar je kapitaal. Ik wens je daarom het juiste personeel: fijne medewerkers die binnen jouw bedrijf groeien en daarmee je onderneming naar een hoger plan tillen, die jouw waarden delen en vol inzet en enthousiasme bijdragen aan het succes van jouw bedrijf. Als je samen op reis gaat, kun je maar beter heel goed kijken naast wie je in de bus gaat zitten.

Ralph van Dam

Raad van Advies bij De Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws