Nieuws Coronavirus

FNV Zelfstandigen: prima regeling, wel wensenlijstje

Nieuwe maatregelen buitelen over elkaar heen, vooralsnog met positieve gevolgen. Met name de zzp-ondernemer komt er, ondanks de eerdere waarschuwing van minister Wiebes, goed vanaf. Vindt ook Marjan van Noort, Manager Expertise Centrum Zelfstandigen bij FNV. Wel is er nog een wensenlijstje.

Mark Litjens 18 maart 2020

Marjan van Noort FNV Zelfstandigen ZZP Arbeidsmarkt corona coronavirus

Marjan van Noort, Manager Expertise Centrum Zelfstandigen bij FNV.

DAGELIJKS OP NEW BUSINESS RADIO: CORONA UPDATE

Driemaal daags, te beluisteren op New Business Radio(.nl) onze Corona Update. Om 8.00, 12.00 en 17.00 uur is er nieuws, informatie en advies voor ondernemers over de coronacrisis en het bedrijfsleven. Terugluisteren van alle uitzendingen kan via DEZE link.

De vakbond is deze dagen continu in overleg met het kabinet via de Stichting van de Arbeid, waarin werkgevers en werknemers overleggen over significante arbeidsgerelateerde zaken.

,,Vragen die ontstaan naar aanleiding van de nieuwe maatregelen worden hierin meegenomen en waar nodig aan het kabinet voorgelegd. Ook vragen die binnenkomen via onze speciale website, spelen hierin mee. Evenals de vele telefoontjes die wij dagelijks krijgen", zegt Van Noort, die in een eerder artikel op De Ondernemer al aangaf dat freelancers onder andere veel stellen over het opzeggen van opdrachten.

"De nood is nu al heel hoog bij bepaalde beroepsgroepen, mede door de toch al lage tarieven"

Marjan van Noort, Manager Expertise Centrum Zelfstandigen FNV

,,Het is natuurlijk vooral wachten op de uitvoering. Kijken hoe dat gaat lopen. Wij hebben daar vertrouwen in. De overheid laat met de maatregelen voor zzp-ondernemers opnieuw zien hoe belangrijk het is om de economie draaiende te houden. De nood is nu al heel hoog bij bepaalde beroepsgroepen die, mede door de toch al lage tarieven, weinig vlees op de botten hebben. Zoals de kunstensector, de horeca en de evenementenbranche. Dat die nu een vangnet hebben, is hartstikke goed", is de overtuiging van de manager.

Wensenlijstje voor zzp-ondernemer

En dan is er nog een wensenlijstje. Deels voor de korte termijn, deels voor volgend jaar, zegt Van Noort: ,,Met name het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. De vraag is of de 1225 uur die je hiervoor moet maken, gehaald kan worden in de huidige omstandigheden. Dat is nu nog niet van belang, maar wel als straks in 2021 de belastingpapieren ingevuld worden. Dan moet er meer armslag zijn om toch aanspraak te kunnen maken op die zelfstandigenaftrek. Dit heeft dit nu geen haast maar staat op ons 'to-do-lijstje'."

Lees ook: Zo is er ondersteuning voor ZZP-ondernemers tijdens corona

Facturen zzp-ondernemers sneller betalen

Die armslag vraagt coulance van de overheid. Een begrip dat overigens vaker voorkomt in het verhaal van Van Noort: ,,We zouden graag zien dat grote organisaties, bijvoorbeeld banken en woningcoöperaties, ruimhartig omgaan met huur- en hypotheekbetalingen van zzp-ondernemers. Uitstel van betaling bijvoorbeeld, net zoals de Belastingdienst. Daar zijn al heel wat mensen mee geholpen. En heel belangrijk: het zou fijn zijn als de facturen van zzp-ondernemers sneller betaald worden. De termijnen die daar nu soms aan hangen zijn vaak al te lang, zoals bij de overheid, maar in deze tijden is het extra belangrijk om hier rekening mee te houden en deze termijnen te verkorten".

Lees ook: Dit is het nieuwe noodpakket voor mkb- en zzp-ondernemers

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.