Nieuws Coronavirus

Roep om steun bij reisbureaus steeds groter

De overheid moet met een flink steunpakket komen voor de reisbranche, die zwaar is getroffen door de coronacrisis. Daarop heeft voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR aangedrongen in een telefoongesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De minister beloofde de situatie onder de aandacht te brengen van het kabinet.

REDACTIE/ANP 16 maart 2020

Reisbureaus corona crisis

De reisbranche ligt bijna helemaal stil door de coronacrisis. Foto: ANP

,,Naast de maatregel waarvan bedrijven gebruik kunnen maken om werktijdverkorting aan te vragen, wil ik de overheid oproepen met aanvullende, substantiële, sectorspecifieke financiële maatregelen de reissector te steunen", aldus Oostdam. In het gesprek met Blok heeft hij zijn standpunt verder toegelicht.

Lees ook: Effect coronavirus op reisbureau: 'Wij kunnen nu laten zien wat we waard zijn'

Blok betuigde zijn betrokkenheid bij de reissector ,,in deze bizarre tijden", waarin het toerisme lijdt onder de ingrijpende maatregelen om het coronavirus in te dammen.

Corendon, Sunweb en TUI

De grootste reisorganisaties zoals Corendon, Sunweb en TUI hebben een streep gezet door een groot deel van de vakantiereizen die deze maand zouden vertrekken. Al die vakanties moeten worden of geannuleerd of omgeboekt naar een later tijdstip. Omboeken kan ook later worden gedaan met een zogeheten 'coronavoucher'.

Lees ook: Kabinet: alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanwege corona

Vakantieparken sluiten deuren

Vakantieparken van Center Parcs in Nederland sluiten vanaf maandagmiddag tot en met 6 april hun deuren vanwege het nieuwe coronavirus. Ook in België, Frankrijk en Duitsland zijn bezoekers op zijn vroegst pas begin april weer welkom bij Center Parcs.

De Nederlandse gasten is verzocht de parken voor maandagmiddag te verlaten. De restaurants gingen al zondagavond dicht, conform het nieuwe overheidsbeleid om de corona-pandemie te beteugelen. De getroffen gasten krijgen een digitale voucher gemaild voor het boeken van een volgend verblijf. Daarop staat een tegoed gelijk aan de originele reserveringssom.

FNV bezorgd

Vakbond FNV maakt zich zorgen om werknemers in de verblijfsrecreatie. Voor veel personeel wordt waarschijnlijk werktijdverkorting aangevraagd. Dan krijgen medewerkers recht op een speciale ww-uitkering. De vakbond waarschuwt werkgevers dat deze uitkering geen gevolgen mag hebben voor de gewone ww-uitkering bij ontslag.