Nieuws Maatregelen

Brandbrief én actie: fitnessbranche eist met Erben Wennemars heropening van sportscholen

De fitnessbranche heeft vrijdag in Den Haag geprotesteerd. Oud-topsporter Erben Wennemars overhandigde samen met een brede delegatie van fitnessondernemers, instructeurs en clubleden een brandbrief aan minister Tamara van Ark (VVD) en staatssecretaris Raymond Knops (CDA). ,,We eisen een snelle heropening van de sportscholen, nu dit overal veilig en verantwoord kan."

Van onze redactie 11 maart 2021

Laatste update: 12 maart 2021 13:00

Fitness Wennemars 2021

Oud-schaatser Erben Wennemars overhandigde de brandbrief op het Binnenhof. Foto's: Anko Stoffels

De actie is een initiatief vanuit de gehele fitnessbranche en wordt gedragen door organisaties als NL Actief en de VES (Vereniging Exclusieve Sportcentra). Fitness is de meest beoefende sport van Nederland, de branche is dan ook een belangrijke ‘vitaliteitsmotor’. Desondanks zijn de sportscholen al meer dan zeven maanden gedeeltelijk op slot.

Lees ook: Sportscholen gaan uit protest open met ‘stilzitten is geen optie’ actie

Drie miljoen leden kunnen sinds tweede lockdown niet naar sportschool

Sinds de tweede lockdown zitten drie miljoen leden weer stil. ,,Dit terwijl zij een bewuste keuze hebben gemaakt om aan hun gezondheid, fitheid en leefstijl te werken en daarmee en passant ook hun immuunsysteem versterken", aldus de actievoerders. ,,De sportscholen krijgen dagelijks massale oproepen en steunbetuigingen van leden die staan te springen om weer te sporten. Vanuit mentale, fysieke of medische redenen."

"Het is niet uit te leggen dat fastfoodketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar sportscholen niet"

Han de Hair, Vereniging van Exclusieve Sportcentra

Han de Hair, voorzitter Vereniging van Exclusieve Sportcentra: ,,Het is frustrerend dat 4.000 sport- en fitnessondernemers in Nederland hun vak niet mogen uitoefenen in een tijd dat het juist zo hard nodig is om met weerstand en vitaliteit bezig te zijn. Het is niet uit te leggen dat fastfoodketens, slijterijen en snoepzaken door het kabinet als essentieel worden gezien, maar de professionals op gebied van leefstijl en preventie niet. Dit is onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel.”

Lees ook: Tim Coronel gelooft dat zijn sportschool weer open kan dankzij deze luchtreiniger

Sluiting van sportscholen heeft grote gevolgen

Na bijna zeven maanden grotendeels gesloten te zijn, worden de gevolgen schrijnend en zichtbaar. De actievoerende organisaties waarschuwen voor de volgende ontwikkelingen:

  • Steeds meer leden haken af.
  • De grote aantallen afhakers zijn juist de mensen die de meeste moeite hebben om met enige regelmaat te bewegen en zullen ook op de lange termijn weer moeilijk aanhaken.
  • De branche staat als gevolg van de onbegrijpelijke besluiten van het kabinet ,,onder water” en de meeste fitnessclubs zijn technisch failliet.
  • Ontslagprocedures, sluitingen en faillissementen nu en in de nabije toekomst zijn niet meer te ontlopen.

"Fitnessbranche is deel van de oplossing, niet het probleem"

Ronald Wouters, NL Actief

'Uiterste poging om politiek Den Haag wakker te schudden'

Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief: ,,onze branche strijdt voor de belangen van 4.000 fitnessondernemers, meer dan 3 miljoen leden en ruim 200.000 medewerkers. De actie is een uiterste poging om politiek Den Haag wakker te schudden over het belang van opening. De fitnessbranche is een deel van de oplossing, niet het probleem. Daarom strijden we voor erkenning dat de overheid ons ook als essentieel ziet. Een petitie hiertoe leverde deze week al binnen recordtijd meer dan 51.000 handtekeningen op.”

Tijdens de overhandiging van de brandbrief liet oud-topsporter Erben Wennemars samen met een grote groep instructeurs zien dat ‘stilzitten voor hen geen optie is’. Initiatiefnemers NL Actief en VES organiseerden op het Plein, naast de bezoekersingang van de Tweede Kamer, een ludieke sportles met meer dan honderd deelnemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.