Nieuws Maatregelen

Jacco Vonhof roept op om van Volksbank een mkb-bank te maken

Perspectief moet hét woord van 2021 worden. Daarvoor is volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland nodig dat de overheid voorkomt dat ondernemers failliet gaan zolang de pandemie regeert, de regeldruk vermindert en financieringsmogelijkheden toenemen. Vonhof roept op om van de Volksbank een staatsbank, een mkb-bank te maken, die onder gunstigere voorwaarden krediet kan verstrekken.

Eldert Kuiken 29 december 2020

Jacco Vonhof mkb nederland

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Foto: ANP/Ferdy Damman.

Wie regels bepaalt, moet ook voor de gevolgen zorgen, vindt Jacco Vonhof,. ,,Als je stelt ‘gij zult niet open zijn’, moet je ook zeggen ‘gij zult niet failliet gaan’". Dat is voor Vonhof perspectief. ,,De steunpakketten zijn goed en broodnodig tot de poort weer open mag. Het beleid is nu te ad hoc en met al die slagen om de arm is de routekaart een stoplicht geworden.”

'Investerend uit de crisis komen'

De voorzitter van MKB-Nederland wijst het kabinet op de noodzaak om investerend de crisis uit te komen. Daar is steun voor nodig, ook na de pandemie. ,,De eigen vermogens van ondernemers zijn opgebrand en de ratio’s, zoals de solvabiliteit, slecht. Daarom, in het belang van de samenleving: steunen en volle bak investeren! Met de traditionele banken, met equity én met publieke financiering. Niet alleen om uit de crisis te komen, ook om vervolgens de schulden terug te verdienen. Daarvoor móet je groeien.”

,,De banken zijn volgedrukt met regels en de vele verplichte checks die zijn ingebouwd."

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

'Vaste banen zouden weer de regel moeten zijn'

Ook regels staan die groei in de weg. Dat is het eerste dat Vonhof in 2021 wil aanpakken. Hij is zelf succesvol ondernemer met Novon Schoonmaak en ziet dat werkgevers met steeds meer regels te maken krijgen die het aannemen van mensen bemoeilijken. ,,Ondernemers willen graag mensen aannemen, maar de drempel daarvoor is hoog. Vaste banen zouden weer de regel moeten zijn, maar dan moet die drempel omlaag.”

Lees ook: Rapport 'Staat van het mkb': te weinig dynamiek, innovatie en digitalisering

'Maak van de Volksbank een staatsbank, een mkb-bank'

,,De banken zijn volgedrukt met regels en de vele verplichte checks die zijn ingebouwd. Dat maakt de kosten voor verstrekking van kleine kredieten relatief duur, waardoor ondernemers in het mkb moeilijk aan financiering kunnen komen. Ik roep daarom al enige tijd op om van de Volksbank een staatsbank, een mkb-bank te maken, die onder gunstigere voorwaarden krediet kan verstrekken. De Volksbank zien we als goed alternatief omdat het een staatsbank is zonder aandeelhouders waardoor er minder druk op het rendement staat en er meer aandacht kan zijn voor de maatschappelijke functie.”

Februari: ondernemersagenda MKB-Nederland

Op of rond Valentijnsdag geeft MKB-Nederland weer de jaarlijkse ondernemersagenda uit, waarin Vonhof en zijn mensen meerdere jaren vooruit kijken; vlak voor de verkiezingen en een nieuwe regeerperiode. ,,Voor rust en vertrouwen is een stevige meerderheid nodig, in of rond het politieke midden. Van belang voor ondernemers zijn stabiliteit, duidelijkheid en een betrouwbare overheid. Ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn. Ook dat is perspectief.”

Het interview met Jacco Vonhof is dinsdag 29 december ook te lezen op de wekelijkse De Ondernemer-pagina in het Algemeen Dagblad en Het Parool.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.