Nieuws Maatregelen

Meerderheid Tweede Kamer tegen schrappen partnertoets

De motie van PvdA, SP en GroenLinks om de partnertoets te schrappen heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer. Ook voor de PvdA-motie zelfstandigen en kleine ondernemers een crisistoelage was te weinig steun.

Van onze redactie 24 februari 2021

Laatste update: 25 februari 2021 22:24

Tweede kamer den haag politiek verkiezingen

Archieffoto Tweede Kamer (ANP)

Zzp-ondernemers met een werkende partner komen in toenemende mate in financiële problemen, omdat zij niet in aanmerking komen voor de TOZO en één inkomen niet altijd voldoende is om de vaste lasten te kunnen betalen. De crisis duurt nu al bijna een jaar waardoor het water bij steeds meer zzp-ondernemers aan de lippen staat, werd ook in Tweede Kamer besproken.

Het resulteerde in een gezamenlijke motie van PvdA, SP en GroenLinks om de partnertoets in de TOZO te schrappen 'overwegende dat de TONK veel maatwerk van gemeenten verwacht, terwijl met het schrappen van de partnertoets in één keer veel meer mensen geholpen zijn'.

"TONK vereist veel maatwerk van gemeenten, terwijl met het schrappen van de partnertoets in één keer veel meer mensen geholpen zijn"

Motie van PvdA, SP en GroenLinks

In de discussie in de Tweede Kamer werd al snel duidelijk dat gemeenten zouden hebben aangegeven het uitvoeringstechnisch niet aan te kunnen als er aanpassingen in de TOZO, zoals het afschaffen van de partnertoets, zouden plaatsvinden. VVD, CDA, D66, SGP en ChristenUnie stemden tegen de motie.

Lees ook de reactie van VZN-voorzitter Cristel van de Ven over het sneuvelen van de motie: ,,Onbegrijpelijk."

Bekijk hier de talkshow met vier 'mkb-Kamerleden': Aartsen (VVD), Amhaouch (CDA), Stoffer (SGP) en Bruins (Christen Unie): Van regeldruk tot financiën: wat we van deze 'mkb-Kamerleden' kunnen verwachten

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.